Kuka olen?

TINNA PEHKONEN

Olen Tinna Pehkonen, ammateiltani pukuompelija, modisti, nuoriso-ohjaaja ja teen tällä hetkellä yrittäjänä töitä mm. somevaikuttajana. Valmistun myös synnytysmasennuksen kokemusasiantuntijaksi loppuvuodesta 2022. Olen 8-vuotiaan pojan totaaliyksinhuoltaja-äiti.

Aloitin bloggaamisen vuonna 2017 Masentunut mutsi- blogista, josta olen pikkuhiljaa vuosien varrella siirtynyt täysin Instagramin puolelle. Teen someen sisältöä armollisuudesta itseä kohtaan, pyykkivuorista jotka tuntuvat välillä mahdottomilta arjessa, äitien mielenterveydestä ja synnytysmasennuksesta, äitiyden muistakin tabuista, kehopositiivisuudesta, tasa-arvosta, lapsiperhearjesta ja pluskoon muodista. Minulle luontaisin lähestymistapa asioihin on usein huumorin kautta, ja monesta asiasta on selvitty nauramalla, myös elämän ei-niin-tähtihetkille.

Halusin opiskella nyt vuonna 2022 myös kokemusasiantuntijaksi, koska minusta on todella tärkeää tuoda esille synnytysmasennusta ja järjettömiä odotuksia äitejä kohtaan. Äitimyytti on mielestäni edelleen aivan liian pinnalla, eikä asioista puhuta niiden oikeilla nimillä. Haluan kertoa näistä niin vertaistuellisessa mielessä muille äideille ja perheille, ja myös terveydenhuollon ammattilaisille jotta palvelut kehittyisi. Mielestäni vertaistuki on todella tärkeää, ja olen vuosien varrella saanut paljon palautetta ihmisiltä, että olen kirjoituksillani mm. saanut ohjattua uupuneita äitejä avun piiriin. Mielestäni tabuista pitää puhua rohkeasti ääneen, etenkin heidän puolesta jotka eivät vielä sitä uskalla tehdä.

Olen huomannut, että raadollinen rehellisyys ja pyykkivuoret puhututtaa, ja olen suorapuheisuudellani sekä tabujen nostamisella pöydälle saanut Instagramiin ison yleisön, yli 35 tuhatta seuraajaa. Joskus iskee ramppikuume kun mietin, miten iso määrä ihmisiä minua seuraa. Sitten taas muistan, että olemalla ihan oma itseni, olen saanut ison seuraajajoukon ja jatkan omaan tyyliini taas. Minusta on upeaa, että ihmisiä kiinnostaa rehellinen puhe.

Olen asunut perheeni kanssa 10 vuotta lapsuudestani Ruotsissa, Malmössa ja Tukholmassa. Muuttaminen ei lapsena ja teininä ollut helppoa, mutta jälkikäteen olemme olleet veljeni kanssa siitä kiitollisia. Olemme nähneet kaikenlaista elämää kahdessa eri maassa, kolmessa eri kaupungissa jo ennen täysi-ikää. Tämä on pistänyt meidät näkemään erilaisia ihmisiä, kaupunkeja ja kulttuureja, ja se on vaikuttanut meidän tapaamme nähdä ja kuulla ihmisiä. On rikkaus että olemme kaikki erilaisia. 

Olen elämässäni paljon miettinyt, mikä minusta tulee isona. Olen opiskellut läpi lukion, ja kolme ammattia. Pukuompelija, modisti ja nuoriso-ohjaaja - mikään näistä ei vienyt minua suoraan sille tielle jolle halusin. Mistä tietäisin, mitä edes halusin? Olen tällä hetkellä ainakin onnellinen siitä, että olen silti rohkeasti kokeillut erilaisia elämän polkuja, ja ne kaikki ovat vieneet minut tähän missä nyt olen. Yrittäjä, kokemusasiantuntija, somevaikuttaja, aktivisti, äiti.


Somessa vertaistuki voi olla parhaimmillaan sitä, että pelastaa toisen ihmisen elämän, puhumalla asioista, joita kaikki ei uskalla tuoda esille. Puhumattomuus ja tabut ovat iso ongelma yhteiskunnassamme, ja haluan muuttaa maailmaa puhumalla auki häpeällä vaiettuja aiheita.


Päämääräni somessa on nostaa esille yhteiskunnan epäkohtia, usein huumorin kautta. Nauraminen on tärkeää, ja joskus tekee hyvää nauraa elämän vaikeuksille, vaikka oikeasti ei naurattaisi ollenkaan.