8 vinkkiä itsensä hyväksymiseen

Minulta usein kysytään että miten olen hyväksynyt itseni, kasvattanut itsetuntoani, ollut välittämättä kiloistani ja oppinut olemaan tyytyväinen peilikuvaani. Siihen ei oikein ole mitään yksiselitteistä vastausta, eivätkä kaikki keinot toimi kaikille. Meillä kaikilla on omat taustamme, traumamme ja tapamme käsitellä asioita ja ympäröivää maailmaa. Mitä kaikkea sitten tarvitaankaan itsensä hyväksymiseen?

Päätin luetella kahdeksan asiaa joiden ansiosta olen itse oppinut hyväksymään itseni ja elämään rennompaa elämää.


8 vinkkiä kuinka alkaa hyväksymään itsensä


1. Ympäröi itsesi ja myös some positiivisilla ja voimaannuttavilla ihmisillä

Olen saanut paljon voimaa, itsetuntoa ja myötätuntoa itseäni kohtaan seuraamalla instassa itseni näköisiä ihmisiä. Kun näen että minun kokoinen ja näköinen ihminen julkaisee kuvia itsestään ja vaikuttaa itsevarmalta, se antaa positiivista esimerkkiä itsellenikin.

Vinkki toimii muutenkin parempaan mielenterveyteen - jos jonkun päivitykset tai jatkuvat uutislinkit kamalista asioista ahdistavat: voit ihan huoletta yrittää piilottaa ne uutisvirrastasi. On tärkeää toki olla tietoinen mitä maailmassa tapahtuu, mutta jatkuvalla syötöllä kun tulee laihdutusvinkkejä, "oletko aina syönyt väärin"-artikkeleita ja nälänhätää ja sotaa saavat ainakin itseni ahdistumaan moninkertaisesti.

Tämä pätee myös lähipiiriisi - ympäröi itsesi ihmisillä jotka antavat sinulle voimaa, sen sijaan että lyttäävät sinua.


 


Kuva: Noora Brandt

2. Postaa kuvia someen itsekin

Tämä neuvo on hieman hankala siitä, että kun postaa kuvia nettiin voi saada myös ikävää palautetta. Toisaalta kuvia voi postata esimerkiksi vertaistukiryhmiin facebookissa tai suljetulla instatilillä. Siitä voi olla (ainakin vähän) turvallisempi aloittaa jos negatiivinen palaute pelottaa. Itseäni ei negatiivinen palaute (enää) pelota niinkään, se lähinnä huvittaa tai vaan ärsyttää, enkä yleensä ottaen ota niistä itseeni.

Minua on auttanut myös se ajatustapa että minun ei tarvitse miellyttää ketään, eikä minulla ole mitään velvollisuutta olla kenenkään silmissä viehättävä. Minun tehtäväni tässä maailmassa on elää itseäni varten ja miellyttää itseäni.

Myös sen tajuaminen on ollut tärkeää, että maailma ei kaadu siihen jos saan negatiivista palautetta, eikä maailma myöskään kaadu siihen haukkumiseen, vaikka se heikolla hetkellä saattaakin tuntua tosi kurjalta.

Kun laittaa kuvia itsestään esille, voikin yllättyä siitä miten hyvää palautetta tulee. Vaikka itsensä hyväksyminen ei pitäisi olla kiinni siitä, kommentoiko muut ihmiset sinua, niin kyllä se kivalta tuntuu! Sitä huomaakin, että eivät muut ihmiset kiinnitä huomioita vaikkapa sinun kaksoisleukaasi tai reisiin. Usein ne negatiiviset ajatukset ovat omassa päässäsi (ja siellä valtavirran mediassa, joka kannattaa hiljentää uutisvirrasta).


3. Kuvauta itsesi ammattilaisella

On ihan eri asia ottaa selfieitä, kuin olla ammattilaisen kuvattavana. Jos on mahdollista mennä johonkin tapahtumaan missä meikataan, laitetaan kampaus ja kuvataan, kannattaa ihmeessä mennä. On mahtavaa nähdä itsensä toisen kuvaamana. Kuulen usein että "minusta ei saa hyviä kuvia kirveelläkään", ja se ei ole totta. Kaikista saa hyviä kuvia!

On todella voimaannuttavaa kun näkee itsensä toisen ihmisen silmin.4. Älä lue kommentteja jos sinulla on huono päivä

Itse en mene lukemaan mitään kommentteja jos minulla on huono päivä. Silloin ottaa itseensä tosi helposti kaiken. Ja muista myös se, että sinulla on oikeus tunteisiin ja muiden ihmisten ilkeät sanat satuttaa. Itse inhoan sitä, kun minullekin sanotaan usein ilkeistä kommenteista että "älä välitä". Totta kai sitä välittää, jos haukutaan! Kun itsellä vielä on tosi huono päivä, ottaa itseensä helpommin kaiken.


5. Aloita ihan pienistä asioista

On todella vaikea hyväksyä itsensä tuosta noin vain. On helppo sanoa että ”älä välitä muiden mielipiteistä, hyväksy itsesi vain!”. Itsensä hyväksyminen ei ole niin yksinkertaista että pelkällä tahdonvoimalla vain alkaa hyväksymään ja that's it. Etenkin jos on kuullut ja lukenut haitallisia asioita lapsesta asti omasta kehostaan.

Suosittelenkin aloittamaan ihan pienistä asioista.

Lapsillekin ohjeiden pilkkominen auttaa, jos esimerkiksi pyytää siivoamaan huoneen auttaa kun pilkkoo ohjetta yksinkertaisemmaksi: Sen sijaan että sanoo "siivoa huoneesi" voi sanoa "kerää legot laatikkoon ja siivoa paperit ja kynät pois." 

Saman neuvon voisi antaa itsensä hyväksymiseen: pilko lause "hyväksy itsesi" pienemmäksi. Totuttele katsomaan itseäsi peilistä. Sinun ei tarvitse heti alkaa rakastaa itseäsi, riittää että katsot itseäsi. Riittää että alat katsomaan vaikkapa yhtä kehon osaa myötätuntoisemmin. Siitä se lähtee pikkuhiljaa.


Kuva: Noora Brandt


6. Jos tänään on huono päivä - huomenna on uusi päivä rakastaa itseäsi

Meillä kaikilla on huonoja päiviä. Jos joku aamu katsot itseäsi inhoten peilistä, se ei tarkoita sitä että olet takaisin ruudussa yksi. Huomenna on aina uusi päivä rakastaa itseäsi vähän enemmän. Ole armollinen itsellesi.


7. Tanssi

Tanssi on yksi parhaimmista asioista itsensä ja kehonsa hyväksymiseen. Tanssilla en välttämättä tarkoita mitään koreografiaa tai täydellistä rytmitajua. En tarkoita myöskään tanssitunteja, vaikka niitä ehdottomasti suosittelenkin. Tiedän että useilla ihmisillä on todella iso kynnys lähteä tanssitunnille etenkin jos ei ole ennen tanssinut tai kokee että on "liian iso" tai liian huonossa kunnossa ryhmäliikuntaan.

Tarkoitan tällä sellaista tanssia, mikä tulee spontaanisti ihmisen sisältä. Laita ihan vain kotona musiikki soimaan ja ala liikkua, vaikka se tuntuisi kuinka vastenmieliseltä tai nololta. Pikkuhiljaa sitä huomaa rentoutuneensa, kun on harjoitellut tätä tovin. Tanssi vapauttaa endorfiineja ja opit tuntemaan kehosi ja sen liikkeet paremmin.

Kun olet harjoitellut tanssimista ja itsesi rentouttamista tällä tavalla, voit ottaa esille peilin tai jopa ottaa videon itsestäsi päästelemässä höyryjä tanssien.


8. Huolehdi itsestäsi koska se tekee hyvää - älä tuijota vaakaa

Vielä pari vuotta sitten ajattelin että vaa'an seuraaminen on ihan hyvä juttu. Olin sitä mieltä, että vaaka ei saa näyttää yli sataa kiloa. Sitten on asiat huonosti jos näin käy. Tällä hetkellä en tiedä ollenkaan kuinka paljon painan, mutta sen tiedän että kroppani ei voi hirveän hyvin. En liiku tarpeeksi, ja selkäni on kankea ja niska jäykkä. Tunnen sen, ilman että minun täytyisi punnita itseäni. Vaa'an lukemalla ei ole väliä, omalla olotilallani on. Voin painaa ihan miten paljon tai vähän tahansa, mutta silti voin voida hyvin ja olla hyvässä kunnossa.

Ennen kuin sain lapsen liikuin paljon. Kävin tanssitreeneissä ja minulla oli todella hyvä kunto. Nyt huomaan että kunto alkaa rapistumaan, kun en jaksa lapsiperhearjen lisäksi liikkua tarpeeksi. Liikunta ja hyvä ruoka tekee hyvää niin fyysisesti kuin henkisestikin. Liikuntaa pitäisikin harrastaa mutta ei vaa'an lukeman vuoksi, vaan sen vuoksi että liikunta on kivaa ja tekee minulle hyvää myös henkisesti.

Heitä vaaka pois ja liiku ja syö itsesi vuoksi, ei laihdutuksen vuoksi!


9. Puhu itsellesi kauniisti

Tiedän, tiedän, helpommin sanottu kuin tehty. Tämänkin voi aloittaa pienin askelin, ja ensimmäinen askel on se, että tunnistat sen että lyttäät ja haukut itseäsi. Pysähdy miettimään, miksi ajattelet niin itsestäsi? Voisiko aina negatiivisen ajatuksen perään ajatella jotain hyvää itsessään, tai edes neutraalia?10. Teet vain sen verran mikä sinusta tuntuu hyvältä

Luen välillä juttuja siitä kuinka jotkut tuntevat painetta siitä että pitäisi hyväksyä itsensä ja postata vaikkapa uikkarikuvia someen, tai mennä rannalle bikineissä koska ”olet ihana sellaisena kuin olet”. Jos et tunne itseäsi mukavaksi bikineissä sinun ei tarvitse laittaa niitä yllesi. Kehopositiivisuus ei tarkoita sitä että on pakko tehdä asioita jotka eivät tunnu hyvältä (koska kehopositiivisuus on itseasissa ihmisoikeusliike, joka pyrkii normalisoimaan marginaalissa olevia kehoja ja ajaa kaikille kehorauhaa sekä vastustaa kehosyrjintää yhteiskunnassa). 

Tee asioita joista tulet iloiseksi ja jotka tuntuvat sinusta hyviltä.


PLUS: Sinun ei tarvitse täysin hyväksyä itsesi ehdoitta. En usko että kukaan pystyy hyväksymään itseään tuosta vain, loppuelämäksi ja that´s it. Kenelläkään ei ole myös ehdotonta velvollisuutta rakastaa ja hyväksyä itseään. On ihan täysin okei, jos ei yrityksistä huolimatta kykene koskaan rakastamaan kehoaan ja itseään täysin. Et ole huono ihminen sen takia, eikä sinun tarvitse sen takia evätä itseltäsi iloa tai vaikkapa rakkautta. Kuulen liian usein edelleen lauseen "et voi rakastaa muita jos et rakasta ensin itseäsi". Se on aivan täysin puppua! Olet hyvä tyyppi, ansaitset hyviä asioita ja rakkautta, vaikka et rakastaisi itseäsi.Kommentit

  1. Niin hyvä teksti! Etenkin toi viimeinen kohta on mietityttänyt, kun välillä tuntuu että kehopositiivisuus tai itsensä hyväksyminen tarkoittaa ihmisten mielissä paljastavasti pukeutumista tai vähäpukeisten kuvien postaamista someen. Itse ajattelen, että on tosi upeaa nähdä ihmisten toteuttavan rohkeasti just sitä omaa tyyliään, joka tuntuu kantajastaan hyvältä. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ompeluohje: Näin teet solmupannan

Köyhä ei kaipaa neuvojasi - lopetetaan richspleinaaminen

Lapsen aistiyliherkkyys - miten se näkyy arjessamme?