Someaktivisti - huolehdi itsestäsi!

Olen tehnyt ns. someaktivistin hommaa nelisen vuotta. Olen mm. puhunut aktiivisesti kehopositiivisuudesta, mielenterveysongelmista ja haasteista äitiyden kanssa. Teen sitä koska koen että minulla on paljon sanottavaa, minulla on missio kuuluttaa näitä asioita maailmaan joka on täynnä tabuja. Missioni on auttaa ihmisiä kirjoituksillani mutta myös itseäni. On vapauttavaa sanoa ääneen että olen ollut masentunut mutta en ole sen takia huonompi ihminen, olen lihava mutta en ole sen takia huonompi ihminen. Eikä ole kukaan muukaan siellä ruudun takana.

Mutta someaktivismi voi myös uuvuttaa, ja aktivistin täytyy pitää huolta myös itsestään. Kukaan ei hyödy siitä että aktivisti uupuu, kaikista vähiten aktivisti itse. Tämä itseasiassa päteee kaikkiin ihmisiin jotka kirjoittavat julkisesti tai ovat muuten aktiivisia somessa. Sosiaalinen media upottaa ihmisen helposti pinnan alle missä kuohuu ja kiehuu ja nurkan takana on aina uusi kohu johon ottaa kantaa. 


Mutta muista: sinun ei tarvitse ottaa kantaa kaikkeen eikä kantaa kaikkia maailman murheita niskassasi.
Paskaa sataa niskaan sata kiloa viikossa

Aktivistina olen saanut todella paljon ikävää palautetta niin blogiin, instagramiin, facebookiin, sähköpostiin ja jopa tekstiviestitse. Se on ehkä kaikista raskainta aktivistin hommassa. Minua on haukuttu kaikilla mahdollisilla haukkumasanoilla, on käsketty tappaa itseni ja lapseni, on haukuttu rasistisesti lastani, on kehotettu viikottain ja joskus päivittäin laihduttamaan. Kuka ihan oikeasti jaksaa tällaista jatkuvalla syötöllä? Niinpä, ei kukaan. Tässä hommassa on pakko kovettaa itsensä koska palautetta tulee aina. Mutta haukkumista, ilkeilyä ja etenkään tappouhkauksia ei kenenkään kuuluisi joutua sietämään.


Maailman epäoikeudenmukaisuus suututtaa ja uuvuttaa

Itseäni uuvuttaa usein ilkeitä kommentteja enemmän se että mietin, mikä oikeus ihmisillä on kommentoida niin minulle? Minä yritän parantaa maailmaa puhumalla kehopositiivisuudesta ja siitä että myös marginaalisilla vartaloilla varustetut ihmiset ovat oikeutettuja elämään rauhassa ja tasa-arvoisesti. Miksi minä ansaitsisin siitä paskaa niskaan? Välillä tuntuu siltä että taistelee tuulimyllyjä vastaan. Jotkut ihmiset ovat sitä mieltä että masentuneiden pitäisi vain ottaa itseään niskasta kiinni, työttömien vain mennä töihin ja lihavien laihduttaa ja piste. Miksi jankutan näistä asioista kyllästymiseen asti kun tuntuu ettei mikään maailmassa muutu?

Sitten saan taas palautetta joltakin että olen antanut jollekin toivoa tai onnistunut parantamaan itsetuntoa kirjoituksillani tai ig-postauksilla. Silloin saan taas voimaa jatkaa ja mietin että hitot mistään haukkujista ja kiusaajista. Tämä on se syy miksi kirjoitan. Minä onnistun antamaan muille toivoa, vertaistukea, naurua, samaistumista jne. Tunteen siitä ettei olekaan yksin tai ainut joka kamppailee kehonsa tai mielenterveysasioiden kanssa. Se on korvaamatonta palautetta ja saa tipan linssiin joka kerta. Huolehdi itsestäsi

Miten sitten somevaikuttaja voi huolehtia itsestään? Itse kirjotan esimerkiksi blogipostauksia valmiiksi ja ajastan niitä, ja kirjoitan myös ns. varastoon. Jos on siis väsyneempi ajanjakso, ei tarvitse stressata kirjoittamisesta. Instagramin puolelle postaan myös vain silloin kun se tuntuu hyvältä. Väkisin on turha väkertää mitään. 

Mutta mitä muuta voi tehdä?

Pidä sometaukoa:

Some ei mene kiinni tai lakkaa olemasta vaikka itse laittaisit selaimen välillä kiinni. Et myöskään menetä mitään kovinkaan tärkeää jos pidät netin välillä kiinni. Itse ainakin koukutun välillä someen tosi pahasti, ja sitä huomaa hengaavansa netissä kaikki pienetkin hetket kun joutuu odottamaan vaikka bussia. Se ei ole tervettä ja olisi hyvä oppia tunnistamaan se kun on liian syvällä somen maailmassa. On myös olemassa kaikenlaisia rajoituksia joita voi laittaa puhelimeen, jos sellaiset tuntuu auttavan.

Sinun ei tarvitse ottaa kantaa kaikkeen:

Itselläni tämä on myös yksi kompastuskivi. Tuntuu että minunkin oletetaan ottavan kantaa ja antavan tilaa kaikkiin kohuihin ja puhuttuihin aiheisiin. Niitä myös pyydetään minulta, että otatko kantaa asiaan x ja y. Sekin uuvuttaa, jos pyyntöjä tulee paljon. On ihan mukavaa että seuraajat ottavat yhteyttä, keskustelevat ja nostavat esille asioita joita he ajattelevat että voisin ottaa esille. Se on tietynlaista kunnian osoittamista ainakin omasta mielestäni - he luottavat siihen että uskallan ottaa rohkeasti kantaa. Kuitenkin toivoisin että senkin voisi tehdä rakentavasti eikä syyllistäen, että miksi et ole ottanut tähänkään asiaan kantaa vielä. 

Muista: tämä on sinun somealustasi ja sinä päätät sen sisällöstä, ei kukaan muu.

Maailma ei tarvitse sinua ränttäämään 24/7:

Hei arvaa mitä! Maailma ei pysähdy siihen että et valita kaikista maailman epäkohdista! Sinä olet tehnyt ihan tarpeeksi ja juuri sen verran kuin jaksat. Kukaan ei vaadi sinulta sen enempää ja jos vaatii et tarvitse sellaista ihmistä elämääsi. 

Vertaistuki on tärkeää

Olen saanut somen kautta paljon uusia tuttavia ja jopa ystäviä. Koen tosi tärkeäksi vertaistuen muiden somevaikuttajien kanssa mutta myös seuraajien kanssa. Silloin kun tulee paljon ilkeitä kommentteja tai joutuu tekemään rikosilmoituksia tarvitsee tukea muilta jotka ovat kokeneet samaa. Myös neuvot voivat olla kullanarvoisia jos ei tiedä miten toimia tietyissä tilanteissa. On kyllä aika hullua että kun kirjoittaa julkisesti omalla nimellä ja naamalla joutuu kohtaamaan tällaista paskaa. Vaikka se tällä hetkellä kuuluu asiaan kun kirjoittaa ja vaikuttaa somessa, se ei tarkoita sitä että se olisi oikein tai että sitä kuuluisi hiljaa sietää. Sen takia myös itse puhun säännöllisin väliajoin asiasta - miten rankkaa välillä on olla someaktivisti ja miten se uuvuttaa. Sen jälkeen saan usein tosi paljon tukea seuraajilta ja lukijoilta ja se auttaa jaksamaan!
Onko sua kiusattu tai häiriköity netissä? Joudutko ottamaan välillä sen takia sometaukoa? Muita kommentteja aiheesta? Kommentoi alle <3 

💗 Seuraathan minua jo muualla? 💗

instagram  facebook  blogit.fi  
Kommentit

 1. Kiitos erittäin hyvästä kirjoituksesta!

  VastaaPoista
 2. Hurja sattuma, mutta juuri tänään puhuttiin mieheni kanssa blogien kirjoittamisesta ja somessa olemisesta kaikkinensa. Seuraan paria blogia (kyllä, Sinua tietysti), joista koen saavani iloa, energiaa, tukea, "armollisuutta" välillä aika p**kassa maailmassa jne. Kehuin, miten ihanaa on lukea jonkun mielestäni fiksun ja mainion ihmisen ajatuksia maailman menosta.

  Ja sitten kauhistelimme molemmat, millä voimalla someaktivistit jaksavat kaiken sen roskan, jota usein saavat päälleen! Tavallisesti se on täysin turhaa trollaamista, halua satuttaa mahdollisimman pahasti ja that's it. Ei mitään "rakentavaa kritiikkiä" tai toista näkökulmaa vaan ihan sitä itseään! Tulimme siihen tulokseen, että olisimme varmaan molemmat jo antaneet periksi, jos olisimme jonkun p**kamyrskyn silmässä.

  Mutta samalla toivon, etteivät omat seurattavani antaisi periksi! Se olisi voitto pahanpuhujille ja kiusaajille. Itse en uskalla olla missään (somemaailmassa siis) ja silti toivon, että "ne tykkäämäni tyypit" jaksaisivat. Hyvä, että kirjoitit tästä aiheesta! Puhut asiaa! Amen!

  P.S. KIITOS, että jaksat jakaa ajatuksiasi, olla ihana itsesi ja antaa muille paljon, vaikka omatkaan voimasi eivät ole ehtymättömät! Pidä huolta itsestäsi! Olet upea ja ihailen Sinua! <3

  P.P.S. Tuo eka kuva on mieletön! Mikä asenne, tosi boss b*tch! Jes! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kääk miten ihana kommentti, KIITOS <3 Lämmittää sydäntä nää teidän ihanat kommentit, ja niiden avulla oikeasti tätä hommaa jaksaakin! Koska mä aina mietin että jos lopetan trollaajien ja kiusaajien takia, sillon ne voittaa. Ja kuka häviää? Minä ja kaikki te jotka luette näitä ja saatte kenties apua jne. Niin se missio on mulla suurempi kun se, että joku yrittää mua hiljentää. Joo, todella paljon helpommin sanottu kun tehty. Sen takia onkin tosi tärkeää muistaa pitää huolta itsestään.

   Ja joo, toi kuva on ihan mieletön munkin mielestä, kuvaajan kanssa tehtiin sellanen "I don´t give a fuck"- tyyppinen kuvaus :D

   Poista
 3. Hienoa, että jaksat paskamaisesta palautteesta huolimatta jatkaa kirjoittamista ja ottaa asioihin kantaa! Uskon vahvasti, että ihmiset jotka jaksavat nähdä sen vaivan, että antavat somevaikuttajille tällaista saastapalautetta, eivät voi itse hyvin tai ovat todella tyytymättömiä omaan elämäänsä. Jatka vain samaan malliin! Itse en ole IG:ssä enkä käytä juuri Faceakaan muissa kun työasioissa, mutta luen blogeja ja juuri tällaisia blogeja, missä puhutaan oikeista asioista asioiden oikeilla nimillä. Olet jo varmasti vaikuttanut monen elämää positiivisesti kirjoitustesi ja muiden ulostulojesi kautta. <3 Lähetetään myös pelkkää lovea niille, joidenka elämä on niin köyhää, että joutuvat sinulle, tuntemattomalle ihmiselle purkamaan paskaa oloansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasti kommentista 💜 Pyrin ajattelemaan, että ne hyvät kommentit ja viestit kumoaa kaikki negatiiviset. Onneks hyviä kommentteja tulee enemmän kun huonoja!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ompeluohje: Näin teet solmupannan

Köyhä ei kaipaa neuvojasi - lopetetaan richspleinaaminen

Lapsen aistiyliherkkyys - miten se näkyy arjessamme?