Viitottu Rakkaus - tunnetyöskentelyä aistiyliherkän lapsen avuksi

Sain toimintaterapeutiltamme vinkin tutustua Viitottu Rakkaus -sivustoon. Meillä on ollut todella käyttöä raivaritilanteissa näille rauhoittumiskeinoille mitä sivustolta on löytynyt ja olemme kokeneet hyväksi muutamat keinot jotka jaan nyt teillekin.

Olen tulostanut ja laminoinut seinälle tämän alla olevan taululukon joka löytyy sivustolta täältä. Olemme käyneet nämä läpi lapsen kanssa yhdessä, mitä kuvat tarkoittavat ja että nämä auttavat häntä rauhoittumaan.Kuvakommunikointi auttaa lasta hahmottamaan paremmin asioita, ja kun kuvat tulevat tutuksi voi niistä olla isokin hyöty. Meillä on tämä alla oleva taukokortti ollut käytössä vasta kaksi kertaa ja heti lapsi tajusi jujun, ja kerran kun tunsin että lapsi on ylikuormittumassa vilautin hänelle korttia ja lapsi lähti heti hakemaan rauhoittumiskuvia.  


Tulostin lapselle siis tällaisen ns. time-out kortin jonka avulla saadaan mahdollisesti katkaistua raivari ennen kuin tilanne räjähtää käsiin. Nämä löytyvät Viitottu rakkaus-sivustolta kaikki, lisäksi tulostin rauhoittumiskeinoja kuvakorteiksi Papunetin sivuilta, kuvatyökalun avulla.

Yllä oleva taukortti löytyy täältä: "Haluan rauhoittua näin".


Tässä yksi esimerkki tilanne raivarin taltuttamisesta:

Olimme olleet koko päivän rannalla ja tulimme vielä ystävien ja ystävän lapsen kanssa meille kotiin syömään. Huomasin että lapsella alkoi jo riittää sosiaaliset kontaktit, ja kaverit alkoivat tekemään lähtöä. Lapsi alkoi jo hieman raivoamaan ja näytin lapselle taukokorttia - ja lapsi etsi rauhoittumiskeinot. Hän valitsi kuvista pesän ja majan, tein ne hänelle oman majapesän sohvalle ja hän sai katsoa tabletista piirrettyjä. Raivari loppui siihen, ja lapsi sai turvapaikan itselleen. Huh. Miten hienoa että jotkut keinot vain toimivat välillä näin! 

Tietysti raivarit ja tunteet kuuluvat elämään eikä niitä kaikkia voi eikä pidäkään hillitä. Aistiyliherkän ja helposti kuormittuvan lapsen kanssa vaan saattaa joutua päivän aikana ottamaan vastaan miljoona eri räjähdystä niin pienistä kuin isoista asioista. Lisäksi on mielestäni tärkeää opettaa helposti kuormittuvalle keinoja rauhoittua, jotta ei joka päivä ylikuormittuisi. Sellainen elämä on todella väsyttävää! 

Nämä(kään) keinot eivät aina auta, mutta aina kannattaa kokeilla. On tuntunut että ainakin tällä hetkellä nämä rauhoituskeinot toimivat ainakin kotioloissa. 


Kuvista voi muokata omaan tilanteeseen sopivia

Olin laittanut sinitarralla rauhoittumiskeinoja lapsen huoneeseen oveen kiinni. Lapsi keksi itse että haluaa kaupasta vihkon minne laittaa rentoutumiskeinoja. Tämäkin tietysti meni ensin riitelyn kautta - hän löysi muutaman vihkon joita minulla oli ja en suostunut antamaan niitä hänelle. Hän raivostui ja alkoi huutamaan että haluaa ne vihkot itselleen, ja selitin etten voi antaa niitä koska ne menevät lahjaksi muille. Lopulta tilanteen rauhoituttua lapsi sai selitettyä että hän olisi vain halunnut vihkon mihin laittaa rentoutumiskeinoja. Löysimme hänelle sitten Prismasta kultaisen vihkon johon hän alkoi liimailemaan kuvia.

Kuvista voi muokata itselleen sopivia, ja käyttää niitä eri tavoin, miten sopii mihinkin tilanteisiin. Yksi mitä ajattelin oli se, että tulostaisin nämä pienenä matkaversiona myös ja vaikka avainnippuun kiinni, jotta ne voisi olla mukana liikkeellä ollessa myös. Saa nähdä miten nämä kuvat istuvat meidän arjessa käyttöön lopulta.


                  


Onko teille Viitottu rakkaus -sivut tutut entuudestaan? Mitä rauhoittumiskeinoja teillä on lapsille?Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ompeluohje: Näin teet solmupannan

Köyhä ei kaipaa neuvojasi - lopetetaan richspleinaaminen

Lapsen aistiyliherkkyys - miten se näkyy arjessamme?