Kuvallinen ompeluohje: näin ompelet legginsit


Minulta on pyydetty legginsien ompeluohjetta, joten tässä tulee kuvallinen ohje! Tämä on ensimmäinen ompeluohje minkä teen, joten kertokaa jos tästä ei saakaan mitään selvää, tai jos pitää vielä enemmän vääntää rautalangasta. Toivottavasti tästä ohjeesta on apua!

Itselläni on legginseille ihan itse tehty kaava, minkä olen hionut täydelliseksi. Jos et halua/osaa itse tehdä kaavaa, esimerkiksi Jujunalla on naisten legginsien kaava koossa 32-56 myynnissä.

Itse olen piirtänyt legginsien kaavan alunperin laittamalla hyväksi havaitut legginsit kaavapaperille ja jäljentänyt ne. Se tosin vaatii vähän taitoa kaavoittamisesta ja kaavan muokkauksesta, mutta ei todellakaan ole mahdoton tehtävä! En ole jujunan legginskaavaa kokeillut, mutta omistan varmaan 70% kaikista Jujunan kaavoista ja ne on hyväksi havaittu!

No, mutta. Aloitetaan!

ompeluohje
Leikkaa lahkeet taitteelta saumanvarojen kanssa. Yleensä jos ompelee saumurilla, saumanvara on 0.7cm ja tavallisen koneen siksakilla 1cm.

ompeluohje
ompeluohje
Itse ompelin kahdet legginsit samaan aikaan, sen takia näkyy eri kangas ekassa kuvassa!

Lahkeet taitetaan oikeat puolet vastakkain ja ommellaan kummankin lahkeen sauma (kts ylläoleva kuva).

ompeluohje
Käännä lahkeet oikeinpäin. Nyt sinulla on kaksi lahjetta!

Seuraavaksi ommellaan haarasauma.

ompeluohje
ompeluohje
Aseta haarakappaleet oikeat puolet vastakkain. Tästä vaiheesta oli mahdoton ottaa kuvaa kun tuli vain pelkkä mytty. Katso että haarasaumat keskellä osuvat vastakkain. Muista ettet venytä kankaita hirveästi ommellessasi.

ompeluohje
Tämän jälkeen ommellaan vyötärökuminauha ympyräksi, ja sen jälkeen kiinni vyötärölle.

ompeluohje
Kuminauhan voi ommella monella tavalla ympyräksi, tässä yksi tapa - saumurilla
ompeluohje
Kohdista neljällä nuppineulalla kuminauha vyötärölle, jotta se tulisi vyötärölle tasaisesti. Muista varoa nuppareita jos ompelet saumurilla!
ompeluohje
Itse ompelen vyötärökuminauhan kiinni ensin saumurilla vyötärön yläosaan. Tässä vaiheessa pitää muistaa ettei saa venyttää kuminauhaa yhtään, koska muuten lopputulos on venynyt lörppö. Mieluummin rypyttää kangasta, kuin vetää kuminauhaa.

ompeluohje
Kun vyötärönauha on ommeltu vyötärölle, olen ompelukoneen siksakilla ommellut sen vielä kiinni toiseltakin puolelta. Eli käännetään kuminauha vain vyötärölle sisäpuolelle, ja siksakilla kiinni.

ompeluohje
Nyt on ainoastaan enää lahkeensuun ompelu. Taitetaan lahkeensuu kahteen kertaan, ensin 1cm, ja sen jälkeen vielä 1cm.

ompeluohje
ompeluohje
Ompele siksakilla lahkeensuut, ja voilá! Valmis!

ompeluohje
Ompelin lapsellekin samanlaiset housut. Jujunalta löytyy lastenkin kaavoja, kannattaa tsekata! Tämä lasten housun kaava on itse kaavoittamani.
Otan mielelläni vastaan palautetta ohjeesta, auttoiko, kaipaatko jotain muuta ohjeeseen, oliko kuvat epäselvät, ymmärsikö ohjeesta jotain? Haluaisitko tällaista lisää? Minulta on pyydetty mekon/tunikan ompeluun apua, sellainen olisi ainakin tulossa!Kommentit

 1. Kiitos!
  Loistavan selkeä onpeluohje tällaiselle aloittelijalle.

  VastaaPoista
 2. Kiva, jos ohjeesta oli apua :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta oli apu

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos just ihanan selkeistä ohjeoista...35 vuoden paussin jälkeen voin aloittaa näillä leggareilla :)

  VastaaPoista
 6. Jee, ihana kuulla että ohjeesta oli apua 😍

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeista... ompelukone kaivettu esiin ikuisuuden jälkeen ja tällä ohjeella pääsin vauhtiin.

  VastaaPoista
 8. Hei, kiitos, ihanan selkeä ohje. Jäin vielä miettimään voisiko kuminauhan pujottaa vyötäröllä kujaan ja jättää sen "irtonaiseksi" sinne. Silloin sitä voisi säätää tarvittaessa. Vai oletko kokeillut ja rullautuukohan kuminauha pahasti. Vähän myös mietin ompeleeko mun vanha kone kuminauhaa ja miten osaisin olla venyttämättä sitä ommellessa. Vaan ei taida auttaa muu, kuin rohkeasti kokeilla :)

  VastaaPoista
 9. Jee! Tosi kiva kuulla!

  VastaaPoista
 10. Joo, kuminauhan suhteen on aika monta eri tapaa miten sen voi tehdä! Ja ehdottomasti voi myös tehdä noin, että pujottaa sen kuminauham. Itseäni on ärsyttäny siinä just se että se rullailee ympäriinsä se kumppari jos sitä ei kiinnitä 😅

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ompeluohje: Näin teet solmupannan

Köyhä ei kaipaa neuvojasi - lopetetaan richspleinaaminen

Lapsen aistiyliherkkyys - miten se näkyy arjessamme?