Vanhemmat, tiedättekö mitä lapsenne puuhaavat netissä? Tarina siitä, kuinka koko kylä kasvattaa somekäyttäytymisessä

Toissapäivänä sain instagramiini teini-ikäiseltä pojalta ikäviä kommentteja.

"Vitun läski, hyyi, vittu laihduta läski!"

Yleensä vain blokkaan suoraan tällaiset käyttäjätilit, etenkin aikuisten tilit. Teinien ja lasten kohdalla mietin että olisi tärkeää saada kiinni heidän vanhempansa, tietävätkö he mitä lapset puuhaavat somessa? Minkälaista on lasten ja nuorten somekäyttäytyminen? On vaikeaa valvoa kaikkea mitä he tekevät netissä, joten keskustelu on tärkeää kotona. Saako ihmisiä haukkua netissäkään? Tajuavatko lapset, että siellä ruudun takana on aina tunteva, ajatteleva ihminen joka saattaa loukkaantua ikävistä sanoista?

 

Saankin yhteyden pojan vanhempiin!


Sain siis tosiaan eräältä pojalta inhottavia kommentteja instaani. Blokkasin hänet, koska viestejä tuli koko ajan lisää, ja aloin miettimään saisinko kiinni hänen vanhempansa. Hänen instatilinsä nimi viittasi oikeaan nimeen, joten pistin googleen sen. En kuitenkaan löytänyt mitään. Oi mutsi mutsi -bloggaaja Elsa on myös kokenut samaa, että teinitkin lähettävät hänelle vihapostia. Häneltä sain vinkin että voi myös kommentoida tämän lapsen sometilille - kehottaa esimerkiksi poistamaan inhottava viestinsä sometililtäni ja kertoa ettei tällainen käytös ole hyväksyttävää.

Elsa auttoi etsimään tämän pojan vanhempia facebookista - ja laitoin viestiä eräälle äidille. Tämä vastasi että ei ole hänen lapsensa, mutta mahdollisesti hänen sukulainen. Hän soitti pojan isälle, mutta selvisi että ei ollutkaan sama poika kyseessä.

Samana iltana sainkin viestin instagramissa tämän pojan äidiltä - kyseessä oli sittenkin ollut tämä poika. Hän oli tunnustanut että oli tehnyt toisen profiilin instaan, josta vanhemmat eivät olleet tietoisia. He olivat kavereiden kanssa jakaneet minun profiiliani keskenään ja päättäneet yhdessä haukkua minua. Joukossa tyhmyys tiivistyy ja niin edelleen.

 

Koko kylä kasvattaa?


Kun on kyse tällaisesta somekäyttäytymisestä, voidaan helposti kääntää katse ensin vanhempiin - eivätkö he opeta mitään lapsillensa, mikä nykyajan vanhempia vaivaa kun ei opeteta käytöstapoja!? Totuus kuitenkin on se, että vaikka sillä ei voi oikeuttaa tällaisia tekoja niin teinit ovat teinejä. Ryhmässä on helposti vietävissä typeriin juttuihin, eikä netissä varsinkaan ole helppo tajuta että teoilla on seurauksia.

 

Vaikka vanhemmat vahtisivat lastensa somekäyttäytymistä, on todella helppo netissä tehdä valvomatta asioita. Sen takia olen sitä mieltä että koko kylä kasvattaa. 

On meidän kaikkien tehtävä olla mukana kasvattamassa ja valvomassa meidän lapsia ja nuoria. Jos kukaan ei puutu asioihin, eihän mikään voi muuttua? Sen takia päätin kirjoittaa tästä blogiini (tietysti pojan ja äidin luvalla). On helppo osoittaa syyttävällä sormella, että nuoret ovat pilalla, mutta ketä se auttaa? Somemaailma muuttuu niin hurjaa tahtia, että vanhempien on välillä mahdoton pysyä perässä. Sen takia kehotankin kaikkia vanhempia tutustumaan mediakasvatukseen ja keskustelemaan avoimesti lastensa kanssa.

Muistan kerran kun olin bussipysäkillä ja kadun toisella puolella joukko teinejä hyppi autotielle ottamaan kuvia itsestään. He hyppivät siinä hyvän tovin, eikä kukaan sanonut mitään, vaikka pysäkki oli täynnä ihmisiä! Huusin kadun toiselta puolelta, että nyt helvetti soikoon loppuu tuollainen pelleily, te jäätte kohta auton alle! Siihen loppui se tyhmäily. Olisivatko ne aikuiset siinä pysäkillä ottaneet niskoilleen sen, että eivät sanoneet mitään ja joku jää auton alle? Mielestäni koko kylä kasvattaa, ja täytyy sanoa, jos joku käyttäytyy typerästi. Vanhemmat eivät voi olla koko ajan vieressä vahtimassa. Haluaisin myös ehdottomasti tietää, jos minun lapseni tekee tyhmyyksiä.

 

Poika pyytää lopulta anteeksi ilkeitä kommenttejaan


Tosiaan, tämä teini joka minulle kommentoi ikävästi, pyysi lopulta itse anteeksi. Hän oli oikeasti pahoillaan eikä ollut tajunnut että siellä ruudun toisella puolella on ihminen, jota sanat saattavat satuttaa. Olin ihan tippa linssissä, kun hän pyysi anteeksi vuolaasti. Tärkein oli se, että hän ymmärsi tehneensä väärin. Hänen äitinsä pahoitteli kovasti, kertoi että tästä tullaan puhumaan vielä kotona sekä koulussa. Hän kiitti siitä että olin niin ymmärtäväinen, ja annoin anteeksi.

Olin itse vain iloinen siitä, että sain kiinni tämän lapsen vanhemmat. Se olisi ollut vaikeampaa jos profiilissa ei olisi ollut pojan nimeä. Entä kaikki ne, jotka lähettävät tällaisia viestejä anonyymeistä profiileista? Kuka heitä valvoo? Olisi hyvä puhua näistä asioista entistä enemmän kouluissa ja kotona. Vähän kyllä kauhistuttaa kun oma lapsi kasvaa, miten somekäyttäytymistä voi valvoa? Sen takia onkin tärkeää että me aikuiset huolehdimme kaikista. Jos ei voi saada vanhempia kiinni, voi kommentoida tai laittaa viestiä tälle lapselle tai nuorelle, että tällainen käytös ei ole ok.

Terveisiä vain sinne pojalle ja äidille - äiti on tehnyt hienon työn kasvatuksessa ja poika on rohkea kun kehtaa pyytää anteeksi ja myöntää että teki väärin. Sitä ei kuulkaa monet aikuisetkaan kehtaa tehdä, ja näytät hyvää esimerkkiä muille tehdessäsi näin!

 

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilla on myös hyviä vinkkejä miten tukea lasta somekäyttäytymisessä:

Näin tuet lapsesi sosiaalisen median käyttöä • Ole kiinnostunut lapsesi netinkäytöstä.

 • Käyttäkää ja tutkikaa erilaisia medioita yhdessä.

 • Kysy, mitä palveluita hän käyttää, mikä niissä on hyvää ja innostavaa.

 • Arvosta ja kuuntele lapsen kokemusta ja kertomuksia hänen omasta netinkäytöstään.

 • Pyydä lasta kertomaan, mitä hän sosiaalisessa mediassa tekee: millaisia kuvia tai videoita hän

 • julkaisee, keiden kanssa hän on tekemisissä, millaisissa ryhmissä hän on mukana?

 • Kysy, jos lapsesi voi näyttää, millaisia palvelut ovat. Voit myös kertoa, miten itse käytät sosiaalista mediaa.

 • Kerro lapsellesi, että sosiaalisessa mediassa voi toisinaan tapahtua ikäviä asioita, kuten epäreilua arvostelua tai nimittelyä.

 • Varmista, että lapsesi tietää, että voi kertoa sinulle myös ikävistä ja häiritsevistä kokemuksista.

 • Kerro myös muista tahoista, joille lapsesi voi uskoutua.


 

Muita hyviä linkkejä liittyen aiheeseen:


Väestöliiton sivut

Mielenterveysseura

Mediakasvatus

Lapset netissä -julkaisu

 

 Lue myös:

http://masentunutmutsi.fi/kirjavinkki-vihan-ja-inhon-internet-vertaistukea-verkkovihaa-kohdanneelle/

 

http://masentunutmutsi.fi/lihavaa-naista-saa-arvostella/

Kommentit

 1. Todella hyvä aihe!

  Somessa helposti ajatellaan, että voidaan huudella ihan mitä tahansa eikä ymmärretä, että siellä tosiaan on joku oikea ihminen lukemassa niitä kommentteja. Hienoa että tartuit asiaan ja tosiaan pisteet äidille ja pojalle, joka pyysi anteeksi!

  Eihän tosiaan aikuinen aina voi olla siinä vieressä vahtimassa, ja lapset osaavat kyllä puuhailla kaikenlaista myös salassa. Siksi näihin tilanteisiin pitäisi muiden puuttua: se vanhempi ei välttämättä oikeasti tiedä mitä lapsi puuhaa. Sitten on tietty erikseen ne vanhemmat, jotka eivät vaan välitä ja pahimmassa tapauksessa harrastavat somekiusaamista itsekin. Ehkä heitäkin saadaan kuitenkin heräteltyä sillä, että näitä tapauksia nostetaan esiin.

  Mä olen ite aika natsi näissä asioissa kun kyseessä on omat lapset. En salli instagramia tai muitakaan sosiaalisia medioita, ja valvon youtuben ja netin käyttöä. Whatsapp lapsilla on mutta sitäkin valvon enkä esim. salli ryhmiin liittymistä juuri tuon "joukossa tyhmyys tiivistyy" efektin vuoksi. Lapset 9 ja 11-vuotiaita. Kumpikin haluaisi kyllä somettaa kun KAIKKI muutkin luokalla kuulemma on somessa, mutta en usko tuon ikäisten vielä kykenevän järkevään mediakäyttäytymiseen.

  VastaaPoista
 2. Niin just, tosi moni ajattelee että netissä voi sanoa ja tehdä mitä vaan! Lainsäädäntökin laahaa perässä tässä asiassa, ettei tällasista saa edes vastuuseen ketään.

  Toi on kyllä hankalaa, "onneksi" mun poika on vasta 4v :D Toki nytkin pitää vahtia että ei esim. saa mennä youtubeen ilman valvontaa jne. Ei oo helppo olla vanhempi some-aikana!

  VastaaPoista
 3. Kahden teinipojan ja yhden melkein teinin pojan äitinä olen tosi iloinen sun tavastasi hoitaa asia. Teinien tavanomainen päättömyys hakee joskus todella typeriä purkautumiskanavia, ja silloin on upeaa, kun "koko kylä kasvattaa" näin fiksusti. Vanhemmat eivät tosiaankaan voi tietää, mitä kaikkea lapset touhuavat, jos kukaan ei kerro.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Eihän vanhemmat voi vahtia jälkikasvuaan jatkuvasti, sen takia muidenkin aikuisten pitäis puuttua jos nuoret tekee jotain hölmöä!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ompeluohje: Näin teet solmupannan

Köyhä ei kaipaa neuvojasi - lopetetaan richspleinaaminen

Lapsen aistiyliherkkyys - miten se näkyy arjessamme?