Miten voit olla masentunut kun olet niin iloinen?

Usein kun kerron olevani masentunut ja ahdistunut ihmiset ovat ihmeissään. Eeei, ethän sinä voi olla, sinähän olet aina niin iloinen ja aktiivinen!

Masennus ja muut mielenterveysongelmat näyttäytyvät eri ihmisillä eri tavoin. Masennus diagnoosina on niin erilainen eri ihmisillä, ja se vaikuttaa ihmisiin niin eri tavoin. Jotkut voivat maata sängyssä toimintakyvyttömänä, ja se onkin varmasti se yleisin mielikuva mitä masentuneesta ihmisestä on.

Tänään, 10.10.2018, vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Ajattelin sen kunniaksi jakaa taas kerran omaa kokemustani masennuksesta, ja siitä miten edelleen masennuksen ympärillä on paljon ymmärtämättömyyttä ja ennakkoluuloja.

"Maailman mielenterveyspäivän 10.10. iltana klo 18 jälkeen valaistaan vihreällä rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä. Vihreällä valaisemisella on symbolinen merkitys stigmaa vastaan. Kun valaiset vihreällä, näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa diagnooseista riippumatta ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä." - Mielenterveysseura

Eihän masentuneella voi olla puhdas koti?


Itse olen melkein koko ajan masennuksen kourissa kyennyt huolehtimaan kodista, itsestäni ja pojastani. Koti oli suhteellisen siisti (en tosiaan ole koskaan ollutkaan mikään siivousintoilija), meillä oli ruokaa ja vaatetta. Jaksoin värjätä hiuksiani ja välillä käydä tanssimassa baarissa. Alkuun ennen kuin sain masennuslääkityksen itkin usein lattialla tai sängyssä uupumusta, mutta lääkkeet saatuani sain toimintakykyä takaisin. Se ei silti tarkoittanut sitä että olisin ollut psyykkisesti kunnossa.

Vaikka ulkopuolisin silmin näyttäisi kaikki olevan kunnossa, ei voi koskaan tietää minkälaisia kamppailuja ihminen käy sisällään.


Masennus ei aina näy ulospäin


Kun lähden ulos kavereita tapaamaan tai leikkipuistoon lapsen kanssa en itke jatkuvasti. En näytä siltä että olen ahdistunut. Voin jutella muiden kanssa ja tehdä asioita, mutta kukaan ei näe sisälleni miten paljon ahdistun ihan tavallisista asioista. On vaikea ymmärtää että pelkkä suihkussa käyminen on hankalaa. Joskus saatan stressata viisi päivää sitä että pitäisi mennä suihkuun ja soittaa tärkeä puhelu, mutta en vain saa aikaiseksi. Ahdistaa liikaa. Mutta eihän sitä kukaan ulkopuolinen näe että minun on vaikea käydä suihkussa (no, paitsi ehkä silloin jos jo haisen pahalta, haha). Kun istun bussissa, kukaan ei näe minusta, että saatan olla paniikkikohtauksen partaalla.

Kuulen usein lauseen ”ethän sä näytä masentuneelta”, ja ihmettelen miltä näyttää masentunut ihminen? Vaikka tiedän että ihmiset eivät tarkoita kysymyksellä mitään pahaa, mietin mitä sillä tarkoitetaan. Joskus lääkärissäkin on sanottu että olen asiallinen ja minulla on hyvä ulosanti, pystyn huolehtimaan lapsestani kuitenkin, ja silloin tuntuu siltä että oloani vähätellään.

Mielenterveysongelmat koskettavat aika monia meitä suomalaisiakin, ja moni sinunkin tuntemasi ihminen saattaa kamppailla mielenterveyden ongelmien kanssa vaikka ei uskoisikaan päälle päin.

 

Lue myös: Saako äitien väkivaltaisuudesta puhua?

 

Saako masentunut olla iloinen?


Minusta tuntuu usein siltä että mielenterveysongelmia väheksytään. Jos jaksaa meikata, ylläpitää harrastuksia, nauraa ja olla sosiaalinen, onko silloin oikeus sanoa olevansa masentunut ja hakea sairaslomaa?

Minun oli vaikea tunnistaa masennusta, koska en ollut menettänyt toimintakykyäni täysin. Sen takia on mielestäni tärkeää puhua näistä ääneen, jotta mielenterveysongelmien moninaisuus tulisi esille. Masennus ei tarkoita sitä, että itkee jatkuvasti. Oireita on paljon.

  

Masentuneen kahdet kasvot


Itsestäni on usein tuntunut siltä, että laitan onnellisuus-naamion naamalle lähtiessäni ulos tai tavatessani tuttuja ja kavereita. Aina ei jaksa eikä halua kertoa kaikesta siitä paskasta, mitä sisältä löytyy. Silloin on helpompaa pistää ”terveen” maski päälle ja vastata kysymykseen että "hyvää kuuluu!". Aina ei myöskään voi olla varma siitä miten toinen osapuoli reagoi masennukseen, ja itsestäni tuntuu myös että pelkään sitä että muut alkavat suhtautua minuun eri tavalla. Samoin kuin yksinhuoltajuuden kanssa, joskus tuntuu että masentunutta jotenkin säälitään. En halua sääliä tai huomiota, vaan ymmärrystä.

Itse en enää häpeä masennustaustaani, vaan puhun siitä avoimesti. Aina ei näin kuitenkaan ole ollut, ja niistä asioista puhuminen on aiheuttanut minulle häpeää. On tuntunut, että en ole hyödyllinen yksilö tässä yhteiskunnassa, kun olen masentunut. Olen pelännyt että muut säälivät, arvostelevat ja pitävät minua huonompana ihmisenä. Sen takia puhun näistä asioista niin paljon nykyään, myös kaikkien heidän puolesta jotka eivät vielä uskalla.

Toivoisin että masennuksesta puhuttaisiin vieläkin enemmän, koska siitä ei voi puhua liikaa. Ihmisten ymmärrys kasvaa sitä mukaa mitä enemmän näistä puhutaan!

 

LUE LISÄÄ:

http://masentunutmutsi.fi/miten-selvisin-masennuksesta-vai-selvisinko/

Kommentit

 1. Jos se ei näy päälle, sitä ei voi olla. Tämmöiseen käsitykseen olen myös törmännyt. Lääkäreilläkin on se kirjansa, josta ne lukee miltä masentunut näyttää, haisee ja kuulostaa, ja jos potilas ei sovi siihen määritelmään, se ei oikeastaan ole masentunut. "Ehkä alakuloinen kun poikaystävä on jättänyt, ehkä hieman uupunut kun töissä on stressiä. Liiku ulkona ja syö sekä nuku hyvin, niin se menee ohi. Seuraava potilas!"

  VastaaPoista
 2. Niinpä! Mustakin tuntuu että olis pitäny vastaanotolla itkeä enemmän, niin ois ehkä otettu vakavammin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Todella tuttuja ajatuksia ja kokemuksia.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä! Alan hiljalleen hyväksymään asian että en olekkaan kaiken kestävä ja vahva. 23.12.2018 huomasin että kaikki ei ole hyvin sisälläni. Ja nyt kun pahaolo on saanut vallan ja ekaa kertaa elämässäni tuntuu siltä että en nyt enään saa selätettyä sitä ilman apua. Ahdistuneisuus on lisääntynyt ja alakulo. Tuntuu ettei ole enään mitään mikä piristäisi koko päiväksi. Jaksan hoitaa asioita vielä ja nautin lapsistani, mutta kun lapset menee isälleen minulle iskee "pakokauhu" ja pelkään jo olla yksin ja kohdata itseni. Eilen jaksoin vielä kaupassa hymyillä mutta tuntuu että mun hymymaskini alkaa olemaan loppuun käytetty. Työroolikin alkaa murtumaan hiljalleen. Se on hämmentävää miten tulevaisuus näyttää hyvältä.? Uskon että ilostun ja haaveilen opiskelusta jne...? Olenko sittenkin vain uupunut? Ennen en ole kuitenkaan näin vahvassa olotilassa ollut..

  VastaaPoista
 5. <3 Mä tunnistan ton, et aina kun mäkin saan lapsivapaata mulla iskee kauhee ahdistus. Ellen sitten oo ihmisten ilmoilla, mitä harvemmin nykyään tapahtuu kun haluan vaan olla kotona useimmiten lepäämässä.

  Kuulostaa kyllä siltä että oot tosi uupunu ja ehkä masentunutkin? Tosi vaikea tietysti sanoa yhden kommentin perusteella, mutta suosittelen kyllä hakemaan apua jostain. Mulla auttaa yleensä näistä asioista puhuminen jollekin, ja oma aika mihin liittyy jotain, mikä on sellasta mistä sa iloa ja voimia. Tosin jos tuntuu ettei oikeen mistään saa iloa irti se on vaikeampaa. Sillon kyllä tarvii ulkopuolista apua. Voimia <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ompeluohje: Näin teet solmupannan

Köyhä ei kaipaa neuvojasi - lopetetaan richspleinaaminen

Lapsen aistiyliherkkyys - miten se näkyy arjessamme?