Työttömien aktivoitumista vaaditaan - mutta mitä tapahtuu kun aktivoituu?

Maaliskuussa 2018 aloitin työvoimatoimiston kautta sivutoimisen yrittäjyyden kokeilun. Kokeilu kestää neljä kuukautta, jonka aikana työmarkkinatukea saa nostettua, ja neljän kuukauden jälkeen TE-toimisto tekee arvioinnin yrityksestä. Jos yritys katsotaan päätoimiseksi, ei saa enää työttömyysetuutta, ja jos se todetaan sivutoimiseksi voi saada soviteltua työmarkkinatukea.

Aloin siis maaliskuussa tekemään myyntiin korviksia ja mahdollisesti blogiyhteistöitäkin. Huhtikuussa minua onnisti, ja sain lisäksi osa-aikatyön nuorisotalolta pariksi kuukaudeksi.

Tiesin että yrittäjyyden kokeilussa ja osa-aikatyössä olisi omat sudenkuoppansa, kun ne yhdistää soviteltuun työttömyysetuuteen ja byrokratian ankeisiin rattaisiin. Mietin kuitenkin, että minun on pakko yrittää työllistää itseni, edes osittain. En usko että minulla on voimia tai toimivaa liikeideaa (vielä) päätoimiseen yrittäjyyteen. Tämä kokeilu ja sivutoiminen yrittäjyys voisivat kuitenkin olla minulle juuri sopivia - jos ne toimivat.

No, miten kaikki sitten eteni? Voin sanoa, että en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, sen verran älyttömäksi tämä kokeilu meni.

11.3. Saan ensimmäiset tulot yrityksen kautta, ja siitä tulee virallinen yrityksen aloituspäivämäärä


Olen laittanut yhteydenottopyynnön omalle työntekijälle TE-toimistoon, jotta saisimme käyntiin neljän kuukauden kokeilujakson. Nykyään ei saa omaa käsittelijää muilla tavoin kiinni, eikä TE-toimistoon enää niin vaan mennä jonotusnumerolla käymään.

20.3. En ole vieläkään saanut soittoa TE-toimistolta, joten laitan toisen yhteydenottopyynnön netin kautta. En ole ihan varma miten tässä kokeilussa menetellään, koska TE-toimistolla ei ole selkeitä ohjeita.

26.3. Soitan työvoimatoimiston yleiseen numeroon, koska omasta työntekijästäni ei ole kuulunut mitään


Selviääkin, että olisin voinut suoraan soittaa tähän numeroon, sen sijaan että odottaisin yhteydenottoa omalta työntekijältäni. Minua on aina ohjeistettu, että pitäisi olla yhteydessä omaan työntekijään, jolle ei ole olemassa suoraa numeroa, pelkästään yhteydenottopyyntö joka tehdään netin kautta.

Puheluun vastaa työntekijä, joka ei tunnu tietävän mistään mitään. Hänen mielestä minun kuuluisi laskuttaa osuuskunnan tai jonkun muun kautta, koska eihän freelanceri ole niin "virallinen". Vaikka sanoin että aion toki kaiken ilmoittaa asiaankuuluvasti verottajalle. Koska minun toimintani on toistaiseksi niin pientä, etten koe tarpeelliseksi esimerkiksi perustaa toiminimeä.Työntekijän mielestä tilanteeni on niin epämääräinen (freelancer), että minun pitäisi selvityspyyntöön laittaa että olen omassa työssä työllistyvä. Eli toisin sanoen kohtaan "omaishoitaja", koska he ovat omassa työssä työllistyviä, kuten minäkin. Koska selvityspyynnössä ei ole muita sopivia kohtia minulle. Ihmettelen kyllä miten käsitöiden myynti ja omaishoitaja muka menevät samaan lokeroon. Ihmettelen myös miten tilanteeni voi olla niin kummallisen ainutlaatuinen kun teen freelancer-hommia.
Työkkärin työntekijän mielestä selvityspyyntöä on vaikea tehdä koska en ole osuuskunnassa eikä minulla ole toiminimeä.

Kysyn työntekijältä, että miten sivutoiminen ja päätoiminen yrittäjyys määritellään eikä hän osaa sanoa. Lauseissa vilahtaa sanat "periaatteessa" "voi olla tai sitten ei". Hän ei osaa neuvoa kuinka tehdä selvitys niin, että työvoimatoimisto ei pitäisi toimintaani päätoimisena, koska sitä se ei ole. Hänen mielestään on hankalaa ettei minulla ole y-tunnusta, mutta samaan hengenvetoon toteaa että "jos on y-tunnus niin silloin työvoimatoimisto voi todeta sinut neljän kuukauden jälkeen päätoimiseksi yrittäjäksi". Kun kysyn, onko heillä joku siellä joka osaa vastata kysymyksiini, hän sanoo että no ei mutta voinhan googlata. Selvä. Hän sanoo että voi lähettää minulle linkkejä sähköpostitse. Hän on myöhemmin lähettänyt linkit uusyrityskeskukseen, jotka minulle ovat jo tutut. Miten TE-toimistoilla ei voi olla yrittäjyyteen liittyvää neuvontaa!?

Työntekijä neuvoo tekemään selvityspyynnön omalla sivulla TE-toimiston sivuille ja hän sanoo laittavansa sinne minun omille sivuilleni pyynnön johon voin vastata.

27.3. Käyn katsomassa onko selvityspyyntöä tullut sivuille, enkä näe siellä mitään uutta


Soitan työkkäriin uudestaan, ja nyt toinen työntekijä neuvoo kuinka pyyntö tehdään. Selviääkin, että se täytyy itse tehdä, eikä odotella sitä että joku työntekijä laittaa sinne pyynnön johon vastata. Tällä kertaa työntekijä neuvoo minua kuinka pyyntö kuuluu tehdä. Hurraa.

Laitan selvityspyynnön heti työkkärin puhelun jälkeen. Ja sitten odotellaan.


10.4. Kelan sivuille ilmestyy lausunto


"Hyvä asiakas Olemme saaneet työvoimapoliittisen lausunnon, jonka vuoksi olemme keskeyttäneet työttömyysetuutesi maksamisen 11.3.2018 alkaen. Työ- ja elinkeinotoimisto tutkii oikeutesi saada työttömyysetuutta ja antaa siitä työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle. Saat Kelasta uuden päätöksen, jos sinulla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen lausunnon perusteella. Muussa tapauksessa työttömyysetuutesi maksamista jatketaan ilman uutta päätöstä."

Eli tukeni katkaistaan selvityksen ajaksi. Näinhän ei pitänyt käytännössä tapahtua, kun tämä uusi neljän kuukauden kokeilujakso tuli voimaan alkuvuodesta.

12.4. Soitan tE-TOIMISTOON taas KERRAN ja kyselen selvitykseni perään


Kuulemani mukaan heillä on kovasti ruuhkaa, ja päätös tulee noin 22 päivässä. Mitään muuta infoa en saa, kuin että nyt vain pitää odotella.

Vähän tämän puhelun jälkeen Kelasta soitetaan, että toimeentulotukipäätös, joka minulle oli tehty marraskuuhun asti, lakkautetaan koska olen yrittäjä. Minun pitäisi hakea toimeentulotukea uudestaan, jos koen sille tarvetta.
19.4. Soitan vuokranantajalleni, etten tiedä milloin saan vuokrani maksettua, kun odottelen työkkärin päätöksiä. Sentään olen saanut kaikki laskut maksettua huhtikuulta.

Harkitsen samalla soittavani taas työkkäriin, mutta en kykene. Tämä on todella uuvuttavaa ja vienyt paljon kallisarvoista aikaa ja energiaa yritykseni (ja arkeni) pyörittämisestä.

23.4. On kulunut melkein kuukausi siitä kun laitoin selvityspyynnön


Soitan työkkäriin. Sieltä sanotaan, että täytyy vaan seurata omilta sivuilta, kyllä se päätös sinne tulee. Kuulemma käsittelyjonot ovat pompanneet 30 päivään. Kysyn, että eikö tämän uuden kokeilujakson pitänyt juuri estää tämä, ettei tukia katkaista. Kyllästyneen oloinen työntekijä sanoo, että kyllähän se nyt niin menee, että sinä laitat selvityksen, ja se käsitellään, ja jonot on 30 päivää. Ei käy kyllä kateeksi Kelan ja TE-toimiston työntekijöitäkään, he saavat varmasti myös lokaa niskaan vihaisilta asiakkailta.


24.4. Päätös on vihdoin tullut!


Ainut vain, että siellä on väärä päivämäärä yrityksen aloittamiselle, elokuu 2017. Mitä ihmettä, mistä he ovat sen päivämäärän saaneet?! Olen koko ajan sanonut, että yritystoiminta alkoi 11.3.2018.

Lisäksi siellä on jo tehty päätös siitä että olen sivutoiminen yrittäjä, vaikka minunhan piti vasta aloittaa neljän kuukauden kokeilujakso. He siis vihdoin käsittelivät selvityspyyntöni, mutta kaikinpuolin väärin!

Kelan sivuilta löytyy kryptinen, huonosti kirjoitettu viesti: "Hakijan ilmoituksen mukaan työllistyy omassa työssä. Hakija myyn käsitöitä ja tekee blogin kautta blogiyhteistöitä joista saan palkkaa. Blogiyhteistyöt hakija laskuttamaan laskutuspalvelun kautta. Käsitöitä myy freelancerina oman tilin kautta. Hakija aloittanut ko. toiminnan elokuussa 2017. Hakija työllistyminen omassa työssä katsotaan sivutoimiseksi. Hakijalla ei ole y-tunnusta. Poist."

Kurkkaan Kelan sivuille, eikä siellä ole työttömyysilmoitusta ajalta 11.3.-3.4. ollenkaan. Eli en pääse edes laittamaan hakemusta maaliskuun osalta, vaan siellä on suoraan huhtikuun hakemus.

En ymmärrä mitään.

Eli uutta soittoa Kelaan sekä työkkäriin.


25.4. Soitan aamulla työkkäriin ja kysyn PÄÄTÖKSESTÄ


Työntekijä lukee tietojani ja ihmettelee myös päätöstä. Sillähän ei ole mitään tekemistä selvityspyyntöni kanssa! Väärä päivämäärä ja koko aihekin - minunhan piti vasta aloittaa neljän kuukauden kokeilu eikä saada päätöstä siitä että olen sivutoiminen yrittäjä.

Saan ohjeeksi laittaa oikaisupyynnön meilillä suoraan heille jotka tekevät päätöksen, saatteen kera että asia on kiireellinen. Kerroin että viimeksi odotin kolme viikkoa yhteydenottopyyntöä omalta työkkärin työntekijältä, ja tätä virheellistä päätöstä lähes kuukauden. Omalle käsittelijälläni kun ei ole puhelinnumeroa mihin soittaa, tai osoitetta johon lähettää sähköposti. Uskomatonta että asiaa ei voi käsitellä puhelimitse tai jonkun kanssa kasvokkain. Pitää lähettää meili, ja toivoa että se menee perille ja että joku lukisi sen.

Soitan myös Kelaan, koska sieltä tulee jo viesti, että he vaativat yritykseni välitilinpitoa sekä tuloja elokuulta 2017. Kerron että selvitän työkkäristä asiaa ja vaadin oikaisua. Mitään etuuksiahan minulle ei heru kunnes uusi oikaistu päätös tulee - jos tulee. Työkkärin tuntien mikä vaan on mahdollista.Laitan myös yhteydenottopyynnön omalle käsittelijälleni työvoimatoimistoon. He lupaavat automaattisen viestin mukaan olla yhteydessä viimeistään 3.5.2018.

26.4. TE-toimiston työntekijä soittaa


Saan vihdoin puhelun työntekijältä, joka on käsitellyt pyyntöni. Hän on tehnyt päätöksen, mututuntumalla. Hän on katsonut netistä googlaamalla, että olen aloittanut blogin kirjoittamisen elokuussa 2017, ja silloin ei voi kuulemma väittää että tämä on uusi yritys. Hän kautta rantain vihjaa, että rehellisyys maan perii, ja että enkös olekin koko ajan myynyt näitä koruja? Ja että sanopas nyt ihan rehellisesti, milloin olet nämä blogihommat aloittanut? Olen aivan suu auki, ja sanon että kuule ihan rehellisesti, olen aloittanut blogin kirjoittamisen vuosi sitten, enkä ole siitä enkä koruista tai mistään käsitöistä tienannut senttiäkään rahaa.

Hän sanoo, ettei toki väitä että valehtelisin, mutta kyllähän kaikki tulot pitää veroihin ilmoittaa. Ja että jos ei niin tee, niin silloin ne tulee sitten kyllä maksettavaksi jossain vaiheessa. Kohtelu mitä puhelun aikana sain oli todella alentavaa ja nöyryyttävää, ja ilmeisesti he tekevät mutu-tuntumalla näitä päätöksiä, kysymättä mitään itse henkilöltä jota asia koskee. Jos hän olisi suoraan vaan soittanut minulle ja kysellyt, olisimme varmasti saaneet asian heti käsiteltyä. Saako TE-toimiston työntekijä päättää minun asioistani, perustuen siihen että on googlannut minut? Eikö tiedon pitäisi perustua puhtaasti selvityspyyntööni eikä hänen salapoliisityöhönsä?

Hän oli sitä mieltä että eihän se nyt mihinkään vaikuta että he ovat tehneet päätöksen sieltä elokuulta, eikä tämän vuoden maaliskuulta. Sanoin että kyllä se vaikuttaa, kun Kela alkoi heti kyselemään välitilinpääöksiä ja tulotietoja yritykseltäni elokuulta asti.
Eihän se voi niin mennä, että työkkärin virheellinen päätös on ja pitää, vaikka sanon että se on virheellinen!?

Hän soittaa takaisin juteltuaan esimiehelleen, ja tekee päätökseen korjauksen, että blogi on harrastustoimintaa ja koruja myyn. Tämä sen takia, että he eivät voisi katsoa blogia vanhaksi yritykseksi, koska olen aloittanut sen jo viime vuonna. Hän selittää, että "monet" ovat yrittäneet huijata, että he ovat aloittaneet uuden yrityksen, kun tosiasiassa se on aloitettu jo viime vuonna. Tällä tavalla he yrittävät päästä vilpillisin keinoin mukaan tähän uuteen systeemiin joka tuli voimaan tänä vuonna, että saa harjoittaa yritystoimintaa neljän kuukauden ajan ilman että se vaikuttaa tukiin. Eli koska muutkin huijaavat ja valehtelevat, niin minuakin väitetään valehtelijaksi?

Eli toisin sanoen, TE-toimiston työntekijöillä on valta päättää omaan tietoonsa perustuen, miten asiat ovat heidän mielestään.2.5. Saan vihdoin Kelan puolesta lähettää huhtikuun osalta työttömyysetuuden hakemuksen


En tosin saa rahaa ennen kuin on näyttää palkkakuittia osa-aikatyöstä. Eli joudun odottamaan tukea ainakin kaksi viikkoa vielä, ja laskupino kasvaa. Kaksi vuokraakin on maksamatta.

15.5 palkkaa ei kuulu, joten otan yhteyttä työnantajaani. Palkkojen ajoissa on ollut ruuhkaa ja ongelmia, eikä palkkaani saada maksettua ajallaan. Lisäksi 16.5. kaikki kaupungin verkot ovat epäkunnossa, joten asiaa ei päästä edes selvittämään. Hieno homma!

18.5. Palkka tuleekin vasta viimeinen päivä toukokuuta, eli silloin saisin palkkakuitin, jotta saisin työmarkkinatukea. Soitan Kelaan ja kysyn mitä he voivat tehdä asialle, koska en voi olla vielä kahta viikkoa rahatta, kun palkkakaan ei tule ja sen myötä ei myöskään työttömyyskorvaus, jota olen tässä vaiheessa jo kaksi kuukautta odottanut. Työntekijä sanoo, että hän laittaa asian kiireellisenä eteenpäin, jos he voisivat maksaa työmarkkinatuen ennakkoon ilman palkkakuittia.

21.5. Saan viestin Kelan asiointipalveluun jossa sanotaan että työmarkkinatukea ei voi maksaa ennakkoon, koska olen saanut omasta työstä tuloja. Siis MITÄ. Nyt alan kiehumaan todella. Olen tosiaan viimeisen kahden kuukauden aikana tienannut kokonaiset 20 euroa korvakoruilla, koska en ole tämän sotkun ja osa-aikatyön ohella jaksanut tehdä yhtään mitään yrityksen eteen. Koko Kela sotku ja rahattomuus on stressannut niin, etten ole kyennyt tekemään muuta kuin vaan selviytymään päivästä toiseen ja selvittelemään näitä sotkuja.

Asiointipalvelun viestin mukaan päätös on nähtävissä seuraavana päivänä. En saa selvää Kelan kryptisestä viestistä, että mitä nyt tapahtuu, mutta ilmeisesti huomenna se selviää.
22.5. Päätös on tullut, ja laitan huhti-ja toukokuun alulta pyydetyt tiedot. Ilmeisesti minulle maksetaan ainakin osa rahoista pian.

23.5. Tulee yhden kuukauden (maaliskuun) työttömyyskorvaus, jolla en saa edes vuokraa maksettua. En tiedä mitä teen, koska en tiedä milloin saan seuraavan kerran lisää rahaa, kun Kelan työntekijän pitää käsitellä loput työttömyysajan hakemukset. Aivan uskomatonta, että ihmisiä pompotellaan tällä tavalla.

Tämä kaikki on stressannut aivan älyttömästi


Olen tämän takia saanut paniikkikohtauksia, minulla on ollut ahdistusta ja univaikeuksia. Olen ollut äärimmäisen stressaantunut, koska en ole tiennyt milloin päätös tulee, tai milloin saan rahaa seuraavan kerran. Vuokra ja laskut ovat myöhässä ja tili tyhjä. En ole ehtinyt saamaan yrityksen kautta tuloja koska en ole ehtinyt tai jaksanut tämän selvittelyn takia tekemään koruja tai markkinoimaan niitä tarpeeksi. Eihän minulla ole edes rahaa hankkia lisää mitään materiaalejakaan!
Ensin vaaditaan aktivoitumista, ja kun niin tekee, joutuu raha-ongelmiin.

En ole yli kahteen kuukauteen saanut työttömyystukea, enkä saa niitä kaikkia kunnes on esittää palkkakuitti. Onneksi sentään saan yhden osuuden, niin saamme ruokaa. Sain toukokuun alussa toimeentulotukea ”lainaksi” enemmän kuin normaalisti saan. Eli tulossa olevista tuloista voidaan pidättää joku summa koska olen saanut toimeentulotukea. Kukaan ei vaan osaa sanoa, miten paljon he ottavat tulevista tuista pois ja milloin.

Miten tällaisessa tilanteessa pitäisi pystyä suunnittelemaan taloutta? Minulle on se ja sama paljonko saan rahaa, kunhan tiedän miten paljon on tulossa ja milloin! Työnteon pitäisi AINA kannattaa kotona olemisen sijaan, mutta tämä sekoilu ei ihan hirveästi jostain syystä minua innosta. Tuntuu että teen p*rse ruvella töitä, mutta rahaa ei tule mistään kolosta. (tosin, tämähän on esimakua yrittäjyydestä...)
Kun hallitus koko ajan vaatii meitä olemaan aktiivisia, voisivatko he laittaa systeemit kuntoon jotta se olisi mahdollista?

Tällä hetkellä, tähän tietoon perustuen, en halua ryhtyä tähän rumbaan enää koskaan. Tuntuu että ainoat vaihtoehdot ovat kokopäivätyö tai työttömyys. Kaikki keikkatyöt ja sivutoimiset yrittäjyydet ovat aivan mahdottomia käytännössä toteuttaa, jos ne onnistuvat näin surkeasti kuin minulla. Harmi vain, että kokopäivätyötä on niin nihkeästi nykyään saatavilla.

Ja miettikää sitäkin, että työkkärille ei riitä aktivointi-toimenpiteeksi se, että kokeilee yrittäjyyttä vaan pitäisi hakea ja olla valmis tämän kaiken päälle ottamaan vastaan kokopäivätyötä. Ihan älytöntä, eikö se jo riitä aktivointina että perustaa yrityksen?

  

Masentunut mutsi facebookissa:Lue lisää:

http://masentunutmutsi.fi/yrittajyyskokeilu-farssiin-jatkoa/

http://masentunutmutsi.fi/sivutoiminen-yrittajyys-tyottomana-systeemi-taynna-sudenkuoppia/

Kommentit

 1. Etuutta vasten ennakkona myönnettyä perustoimeentulotukea voidaan kuitata takaisin enintään perusosaa vastaava määrä. Pitäisi lukea päätöksessä.

  VastaaPoista
 2. Niin, mutta mistä sen tiedän mikä on se perusosa? Siellä ei sen tarkemmin lukenu, että mikä se olisi. :/

  VastaaPoista
 3. Perustoimeentulotuen päätöksessä on laskelma sivulla 3 yleensä. Laskennallinen perusosa aikuiselle 491. Yksinhuoltajan määrää en muista ulkoa.

  VastaaPoista
 4. Okei, täytyypä silmäillä tarkemmin vielä.

  VastaaPoista
 5. Voimia! Sivutoimisena yrittäjänä olen kokenut melko samaa. Aina lopulta oikeus on voittanut, mutta järjenlähtö on ollut lähellä.

  Esim. TE-toimistossa ei ilmeisesti tiedetä, että jos sieltä menee ilmoitus selvityksestä Kelaan, maksut jäädytetään välittömästi. Ensimmäisellä kerralla kesti 5 viikkoa, sittemmin vain viikon.

  Pysy tiukkana! Pari kertaa olen vaatinut yhteydenottoa Kelan käsittelijän esimieheltä, ja sitten on rotia syntynyt.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 6. Hienoa, että olet kaikesta huolimatta jaksanut kirjoittaa ja julkistaa tätä kautta kokemuksesi. Oletko laittanut palautteen ja pyynnön selvittää paikallisen TE-palvelujen toiminnan asianmukaisuuden seuraavalle tasolle, eli alueellisille palveluille? Jos lähetät pyynnön kirjaamoon, on se lain mukaan käsiteltävä asianmukaisesti, eikä vain sinun ja paikallisen TE-virkailijan väliseksi.

  VastaaPoista
 7. Oletko sattumalta laittanut näistä asioista viestiä ( hyvin kirjoitetti blogisi) työministerille ym. ministereille, eri kansan edustajille kommenttipyyntöineen ?
  Vastauksista voisi saa lisää blogin aiheita.

  VastaaPoista
 8. Joo, se on ihan älytöntä että ne maksut jäädytetään saman tien. Ja sit kun on kaks eri toimijaa joille pitää soittaa vuoronperään, kela ja työkkäri, ja kukaan ei tiedä mitään! Ääää! Ennen oli vielä sosiaalitoimistokin päälle, se sentään on yhdistyny nyt Kelaan. Kiitos tsempeistä! Ja tosiaan kun en oo tässä tilanteessa yksin vaan meitä on jäätävä määrä jotka taistelee samojen asioiden kanssa!

  VastaaPoista
 9. Joo, mä aattelin et tän 4 kuukauden kokeilun jälkeen teen ihan virallisen valituksen asiasta, mä en oikeen vielä tiedä että minne. Ei tää voi näin mennä, ja tää pitää saada eteenpäin niidenkin tietoon joka näistä päättää.

  VastaaPoista
 10. Aion kyllä laittaa eteenpäin tätä kirjotusta päättäjille, niiden pitää tietää miten heidän tekemät päätökset oikeesti vaikuttaa meihin tavallisiin ihmisiin. Eri asia sitten se, että vastaako kukaan.

  VastaaPoista
 11. Ihan totta! Lindströmille tämä selvityksesi! Ja sille "näkymättömälle" naisministerille, jonka nimeä en edes muista? Voimia sinulle rakas ihminen! t:"myöskin masiksen kanssa kamppaileva mummu" <3

  VastaaPoista
 12. http://taiteilijalehti.fi/outi-alanko-kahiluodolta-kirjallinen-kysymys-taiteilijoiden-kohtelusta-te-toimistoissa/

  VastaaPoista
 13. Laita viestiä tai soita työ-ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Jarkko Tonttilalle tai tutkimusjohtaja Heikki Räisäselle. He ovat vastuussa älyttömistä aktiivimalli-kehityshankkeesta. Politiikot eivät ota vastuuta aktiivimallista. Korkeintaa sanovat: yksittäistapaus.

  +358 29 50 47118
  Heikki.Raisanen@tem.fi ;

  +358 29 50 60069
  Jarkko.Tonttila@tem.fi

  VastaaPoista
 14. Jouduin vuosi sitten samankaltaiseen löysään hirteen roikkumaan, kun Te-toimisto tulkitsi yhdistystoimintani yrittämiseksi. Huhhuh. Tsemppiä. Lopulta sain oikeutta, kun vetosin perustuslaillisiin oikeuksiini. Puoli vuotta meni ja hermot.

  VastaaPoista
 15. Hei ja kiitos kirjoituksesta! Kauheata ja samaistuttavaa. Tukien lakkauttaminen ja loputtomat selvityspyynnöt lamauttavat ihmisen, varsinkin siinä vaiheessa kun sua rangaistaan aktiivisuudesta, kokemusta on. Tsemppiä tulevaan ja jaksa taistella vaan vastaan!!

  VastaaPoista
 16. Itse jouduin näihin TE-tsto/Kela-syövereihin kun hain työkyvyttömyyseläkettä. Samoja tunnuspiirteitä, ihan selkäpiirtä karmi lukea tarinaasi. Ja kuten mainitsit, tuhannet ihmiset vastaavassa tilanteessa.
  Suosittelen, että jos toi pomputtelu jatkuu, etkä tiedä koska saat rahaa, paljonko ja mistä: Ota yhteyttä kunnan sosiaalitoimeen sosiaalityöntekijälle, varaa aika ja mene kertomaan tilanteesi. Ne osaa ottaa kaikki huomioon ja tehdä sulle laskelmat, että pärjäät.Se on ns. "lainaa" mutta ne tietää paremmin kuin joku Kela koskaan.
  Yksinhuoltajan perusosa on 540,33 .
  Ja se valituksen teko sitten:
  Tee kantelu oikeuskanslerille suorilla(niin minäkin tein) sivulla
  Okv.fi
  Siellä on ihan netissä täytettävä lomake.
  Ps.Itselläkin pitkään kurissa ollut paniikkihäiriö puhkesi uudestaan kun yritin epätoivoisesti sompailla virastojen välillä. Tuntui, että olen päivät pitkät prkl puhelimessa kuuntelemassa "tuut tuut"- ääntä
  Voin sydämestäni sanoa I feel you❤️
  Jään seuraamaan.
  Lämmöllä Pipsa

  VastaaPoista
 17. Myöhäistä neuvoa, mutta itse kun tutkin näitä etukäteen niin totesin että yksi tapa turvata selustaa on aina perustaa toiminimi ja hommata se Y-tunnus. Vaikka olisi vain muutaman satasen pikkutyöt joitten takia tuntuisi aivan turhalta se byrokratia.

  Jos toiminimen ottaa omalla nimellään eikä liity kaupparekisteriin, ei koko homma maksa mitään. Mutta siinä on se etu että yritystietojärjestelmästä näkee sitten milloin yritystoiminta on alkanut, ja sinne voi tehdä ilmoituksen kun se päättyy. Muutenhan TE-toimisto ei tosiaan ymmärrä asiaa, vaikka sinne ilmoittaisi että "nyt päättyi", mutta toivottavasti uskovat yhä edes YTJ:n tietoja.

  Mutta tietysti taas toiminimessä on se haittapuoli että on vaikeampi saada vakuutettua ne siitä, että toiminta on sivutoimista..

  VastaaPoista
 18. Hei!
  Pyydä välittömästi, että Kela maksaa työttömyysetuuden maksuperusteisesti! Tarkoittaa, että saat tuen sen perusteella, miten olet saanut kuussa palkkaa tai yritystuloa, eikä sen perusteella miten olet tehnyt tunteja. Silloin sinun ei tarvitse odotella palkkakuitteja.

  VastaaPoista
 19. Todennäköisesti eivät vastaa. Minulle ei ole tullut päättäjiltä yhtään vastausta. Kannattaa kuitenkin laittaa. Minulla helmikuulta alkaen vaiheessa. Teen satunnaisia töitä. Tsemppiä meille kaikille toivoopi putkiaivoksi muuttunut.

  VastaaPoista
 20. Kun näitä tälläisiä kommentteja lukee (ja onhan näitä tullut) niin tulee lähinnä mieleen, että miksei joku koodailisi kasaan netissä klikkailtavaa palvelua, missä olisi polveilevat polut ja valintatilanteet sen mukaan mikä oma elämäntilanne on. Siinä voisi olla joka kohdalle sitten ns. caveattina myös huomautuksia TE-toimiston vastuista ja mitä laissa on säädetty. Tätä voisi sitten siinä puhelinkeskustelun yhteydessä seurata ja lainata sanasta sanaan mitä on säädetty - saisi vaan nopeammin luuta kurkkuun luurin päähän.

  Ei muuten, mutta aina näitä lukiessa tulee funtsittua, että mitähän mahtaisi käydä jos itse olisin samassa tilanteessa - en ole ikinä eläissäni edes käynyt TE-toimistossa (kohta 30v työelämässä) ja oma mielikuvani siitä on varmaan aivan vinksallaan. Suoraan sanoen epäilen vahvasti, onko koko TE-toimiston rumbaan lähteminen sen vaivan arvoista vai onko vaan parempi mennä nälkäkuolemaan eduskuntatalon portaille.

  VastaaPoista
 21. Vinkkinä tulevaisuuteen: omaan virkailijaan saa yhteyden sähköpostilla (etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi). Näin olen ainakin itse saanut nopeasti aina yhteydenoton takaisinpäin.

  Tosi harmillista miten sinua on riepoteltu. :(

  VastaaPoista
 22. > se on ihan älytöntä että ne maksut jäädytetään saman tien.

  Useinmiten näistä asioista päätöksiä tekevillä on talous sen verran hyvällä mallilla, ettei ole mikään ongelma, jos tuloja ei olisi vaikka useampaankin kuukauteen - maksaa vain menot säästöistä.

  Saman ratkaisun voi toki olettaa toimivan kaikilla muillakin, mukaanlukien sellaiset henkilöt, jotka ovat joutuneet elämään minimituloilla vuosia (vähitellen syöden kaikki säästöt, mikäli niitä edes oli)

  VastaaPoista
 23. Ja että mitenkä minulle kävi. Wijuu, helvetinmoisen prässin läpi.Olen kuin tyhjiin puhallettu.Mihinköhän puhallan tän paniikin..tiedät tunteen, täyspäinen täystyhjä.

  VastaaPoista
 24. Oma mututuntuma on että jos et ole ns. parempaa väkeä, - eli et etnisesti kuulu tähän veroja mättävään pakkoruotsilla pätevöityneiden kaksikielisten verosyöttiläiden kerhoon, etkä ole edes Sipilän serkkuja niin kuulut automaattisesti nettoveroja maksavaan roskasakkiin, joiden ongelmat eivät historiallisesti ole ikinä haitannut tätä veroja suoraan kuormasta kaksin käsin lohmivaa parempaa väkeä.

  Periaatteessa ongelma on siis hyvin pitkälti sama mikä oli 100v sitten. Kansa on jakautunut näihin pulskasti voiviin verosyöttiläisiin ja meihin ns. nettoveroja maksaviin paskiaisiin, - joita voidaan kohdella kuten aina ennenkin. Ei puhettakaan että tämmöseen systeemiin kannattaisi ns.yrittäjänä sotkeutua. Ei ikinä eikä mitenkään päin.

  Pitää ymmärtää että nuo skandinaavisten pankkiireiden kanssa harmonista yhteistyötä tekevät pakkoruotsilla pätevöityneet peluri kaverukset vain peluuttavat meitä puupäitä heidän omien rahoitus- ja perintätoimistojensa asiakkaiksi. Tässä pelissä jokainen konkurssiin pelattu suomalainen puupää kynitään perintöjä myöten aina kolmanteen polveen saakka ja senkin jälkeen perintä jatkuu muita reittejä.

  Se pitää hölmönkin tajuta että ei ikinä yrittäjäksi!

  VastaaPoista
 25. Ei voi muuta sanoa, kuin että tsemppiä! Oletko kuullut kunnan ehkäisevästä sosiaalityöstä? Sitä kautta voisi hakea myös apua, vaikkakin tiedän omasta kokemuksestani, että silloin kun eniten "potkitaan päähän", jo pelkkä valveilla olo on rankkaa.

  PS. Ekaa kertaa löysin blogin, jota oli sujuva lukea, ja tempaisi mukaan. Eli jään seuraamaan.

  VastaaPoista
 26. Kiitos kokemuksesi jakamisesta. Kaikki perusturvan kanssa (muka) yhdistettävä tuntuu olevan sudenkuoppia täynnä ja ihmiseen luottoa vailla. Voimia sinulle!

  PS. Puhelinasiointia varten älypuhelimiin saa soitontallentajia, jos tarvitsee myöhemmin osoittaa viranomaisen virheellisen toiminnan/neuvonnan.

  VastaaPoista
 27. "Tuntuu että ainoat vaihtoehdot ovat kokopäivätyö tai työttömyys."

  Äärimmäisen tärkeä havainto. Tässä mustavalkoisessa (ei sinivalkoisessa) maassa se on joko tai, ei mitään siltä väliltä.

  VastaaPoista
 28. Kyllä. Ja mitenköhän helppoa sitä kokopäivätyötä olikaan saada nykyään? Niiinpä.

  VastaaPoista
 29. Joo tota tallentavaa oonkin miettiny joskus. Kiitos kommentista, sudenkuoppia tosiaan systeemi täynnä... Huoh!

  VastaaPoista
 30. Voi kiitos ihanasta kommentista, vitsi miten lämmittää mieltä! Joo, sain itseasiassa toimeentulotukea paikkaamaan tätä kaikkea, mutta se ei riitä edes vuokraan ja se ehkä peritään takasin jostain muista rahoista :D Heh. Ja joo, aika lailla selviytymismoodissa on menty päivästä toiseen. Onneks jos ei muuta niin lapsi auttaa potkimaan eteenpäin <3

  VastaaPoista
 31. "Etä ole edes Sipilän serkkuja", hahaha repesin :D Mutta totta puhut. Rikkaat ne taputtelee toisiaan selkään ja miettii saunan lauteilla että hyvä kun tuli taas aktivoitua laiskat rahvaat. Ja sitten ne juo rubiinein koristelluista laseista kultahippusampanjaa!

  VastaaPoista
 32. Täyspäinen täystyhjä! Miten kuvaavaa! Voimia <3

  VastaaPoista
 33. Itseasiassa en saanu! Joskus oon ollu yhteydessäkin sillä tavalla käsittelijään, mutta nyt vaan pomppas takas meili että ei toimi osoite. Kun puhuin toisen käsittelijän kanssa sekin sano että "aijaa sun virkailijalla ei ookaan tässä sähköpostiosoitetta!" :O hyvin eriskummallista.

  VastaaPoista
 34. No sepä just! Jos ei oo mitään tilillä mistä ottaa, niin on paha ilmalla elää pari kuukautta. Ja sitä paitsi jos mulla olis ollukin säästötili, en olis saanu toimeentulotukeakaan :D

  VastaaPoista
 35. Kyllä just näin :D Melkeen olis helpompaa sinne portaille mennä, nopeemmin tulis hengenlähtö. Huoh!

  VastaaPoista
 36. No jep, mä oon saanu joiltakin kansanedustajilta vastauksia aiemmin kun oon meilannu niille. Mut nyt en oo saanu yhtäkään vastausta vielä takasin.

  VastaaPoista
 37. Ahaa. Taas uusia kiemuroita. Huhhuh! Kiitos.

  VastaaPoista
 38. Okei, kiitos tiedosta! Sitä minäki mietin, että saankohan koskaan uskoteltua niille että lopetan yritystoiminnan, jos päätän sen nyt lopettaa tähän kokeiluun.

  VastaaPoista
 39. Kiitos tästäkin tiedosta! Mieti yhdessä vaiheessa tota, et varais sosiaalityöntekijälle ajan, mutta en oo yllättäen jaksanu :( Kiitos tuhannesti tsempeistä <3 Kyllä tää oikeesti ottaa voimille :(

  VastaaPoista
 40. Huhhuh. Toi on just tota, oon kans kuullu et yhdistystoiminta on katsottu yrittämiseksi! Äääälytöntäää! Kiitos tsempeistä.

  VastaaPoista
 41. Kyllä, just tää et saakeli yritän parhaani yyhoona arjen pyöritää, keikkatyöt ja yritys ja sit viel nää sotkut päälle. Ääää!!! Kiitos tosi paljon tsempeistä <3

  VastaaPoista
 42. Hei kiitos tästä! Tarviinkin oikeat osoitteet tälle, että pääsen pistämään valitusta eteenpäin. Ei tää näin voi mennä!

  VastaaPoista
 43. Kiitos tosi paljon!

  VastaaPoista
 44. Voi kiitos mummu <3 Kaikki nämä viestit lämmittää ja auttaa jaksamaan eteenpäin <3

  VastaaPoista
 45. Olen tainnut lukea tämän kirjoituksen nyt kolmeen tai neljään kertaan, ja pelkkä lukeminenkin ahdistaa. Itsekin yrittäjä-aikoinani jouduin tappelemaan TE-keskuksen kanssa, kun yhtiökumppanin (mieheni) sairastuttua yritystoiminta loppui, ja putosin tyhän päälle. Siinä siitä elettiin kaksi aikuista ja yksi teini monta kuukautta pelkästään miehen sairaspv-rahalla. Silloin päätin, että ei ikinä enää.
  Todella paljon tsemppiä sulle!!!

  VastaaPoista
 46. Huhhuh mitä säätöä! Tosi hyvä teksti. Tsemppiä <3

  VastaaPoista
 47. Tärkeä kirjoitus! Tuntuu, että kaikessa Kelan tapa on tehdä ensin epäoikeudenmukaine päätös/ sarja niitä ja odottaa, jaksaako asiakas valittaa ja perätä faktoihin perustuvia päätöksiä. Vrt. sisarusten oletetaan olevan naimisissa, jos eivät asumistukea hakiessaan erikseen ano muutosta, vaikka kaikenhan näkisi suoraan väestötietorekisteristä!

  Voimia ja valoa! <3 Itse en uskalla tehdä +- mitään muuta kuin palkkatöitä (joita minulla on keskimäärin 4 osa-aikaista), vuodessa satunnaisesti 1-2 lehtijuttua palkkiolla.

  VastaaPoista
 48. Sivutoiminen yrittäjä25. toukokuuta 2018 klo 3.10

  Jotkut ottavat asioista selvää ensin (google, erilaiset kysy -palstat, tukiryhmät jne). Toiset kokeilevat itse, rehellisiä kun ovat ja uskovat järjestelmään ja sen hyväntahtoisuuteen.

  Tässä maassa ainoa keino päästä hyvään lähtöön on tehdä alkuun pimeenä kaikki, kiertää verot, kasvattaa verkostoja ja hankkia näkyvyyttä/markkinaa. Mikä on hyöty tästä? Oma terveys pelastuu, eli se tärkein. Ei selvittelyä toimistojen kanssa. Ei ongelmia paperien, erilaisten laskelmien ja tukirahojen kanssa. Siitä on mahdotonta jäädä kiinnikään, kun ei noilla resurssipulaan ja ruuhkiin hukkuneilla piruparoilla ole aikaa jahdata jokaista euroa sen enempää kuin käsitellä rehellisten ihmisten hakemuksiakaan.

  Tässä tapauksessa taakaksi on voinut muodostua myös se, että TE ja Kela eivät todellakaan ymmärrä tilannetta. Ja jos ne eivät sitä ymmärrä, niin eihän siellä kyetä päätöksiäkään tekemään. Jos taas ei kyetä päätöksiin, ei voida antaa rahaa. Näissä tilanteissa on vaan pakko päästä jonkun kanssa juttusille heti alusta asti ja kasvokkain, jotta se tajuaa mistä on kyse ja hakemukset tulee oikein tehtyä...

  VastaaPoista
 49. Hei,
  olet rohkea ja periksiantamaton, niin se pitääkin olla. Olen itsekin joutunut tästä ”aktiivisudesta” liian rankkaan elämän aikatauluun. Nyt vasta huomaan! Kiitos! Perheen jäsenet ovat kärsineet ja itselläni pinna alkaa olla kireällä. Olen hankkeissa, kouluttautumassa, webinaareissa, vapaaehtoisessa, työnhaussa, päivittämässä papereitani ja profiliä, työpaikkavahtina, suunnittelijana omalle työnhakusuunnitelmalle, portfolioryhmissä… Eli, jos tätä on aktiivimalli, niin en enää kestä kauan. Ja mikä huononi tämän aktiivisuden myötä, on se laatu. Elämän laatu sekä työnhaun laatu. Nyt haplin kaikkia mikä tulee vastaan (haluan olla aktiivinen!), mutta ennen asiani olivat viisaammin - hain koulutukseen tai työpaikkaan harkitusti, punnitsin, olenko siihen työhön oikea ja sopiva, tein työpaikkailmoitusten analyysiä ja hakemukseni täytin kunnolla, ja tällaisen laadukkaan työn tuloksena pääsin haastatteluihin ja kiinnostaviin koulutuksiin. Nyt on toisin - viuhti/vaihti hakemus menemään ja tulos sen mukainen. Kaikenlaista on nyt minullakin meneillään, mutta kun tulosta ei synny, alkaa pinna kiristyä. Ja pitää vielä itsestäänkin pitää huolta, että olla työkykyinen! Milloinkahan olin viimeiseksi luonnossa tai uimahallissa? Tsemppia ja voimia kaikille aktivoituville!

  VastaaPoista
 50. voi harmi, itselläni on osa-aikatyö ja harrastuksena teen kortteja joita myyn sitten parissa paikassa....vakuutin työkkärin että kerkeän yhä kokopäivätyötä hakemaan jne ja onnekseni uskoivat. ei ole y-tunnusta. verottajalla tarvitsee ilmoittaa vain jos olisi tuloja..mutta kun on vaan menoja...joten kirjanpito löytyy kyllä. ja liitolle ilmoitan jos jotain ansioita sattuu kuussa olemaan(300 e saa ansaita ilman että vaikuttaa ansiosidonnaiseen).
  KOkopäivätyö on kyllä kaupanalalla ihan toivotonta saada....

  VastaaPoista
 51. Kun turhautuneena tekisi mieli huutaa, että eikö helvetti täällä ole ketään viranhaltijaa, joka puhuu mun kieltä..menin sanomaan yhdelle, että mun äidinkieli on suomi, mikä mahtaa olla sinun kun mitään en ymmärtänyt puheistasi.Nokkela sanailu ei näemmä kuulu heillä koulutukseen.Harmi, meni sekin hyvä heitto hukkaan😄

  VastaaPoista
 52. Ja tämä on se kohta, joka kiinnittää Kelassa töissä olevan kommentoijan huomion?

  VastaaPoista
 53. Jouduin samantyyppiseen ralliin ja Kelan ja sosiaalitoimiston väliin ollessani SAIRASLOMALLA. Olen ajatellut, että pitäisi tehdä vastaava koonti kaikista niistä hemmetin asioista, joita jouduin hoitamaan niihin virastoihin. Usein asioituani kyseisten virastojen kanssa sain paniikkikohtauksia ja soitin kriisipuhelimeen. Kaikkensa ne teki, mutta onneksi tilanteeni parani virkailijoista huolimatta.

  VastaaPoista
 54. Joo ja siis tää ei oo eka kerta kun tällasta tapahtuu mullekaan kelan ja työkkärin kanssa! Ihan uskomatonta paskaa oikeesti. Ja tällanen stressitaso vaikuttaa ihmiseen henkisesti.

  VastaaPoista
 55. Huh joo kuulostaa tosi tutulta! Ja usein työttömistä maalaillaan kuvaa että ollaan patalaiskoja paskoja, joita ei kiinnosta yhtään tehdä mitään. Huoh.

  VastaaPoista
 56. Mulla ainakin on usko menny järjestelmään iät ajat sitten :D Mä tiesin että tässä kokeilussa menee asiat sekasin, mutta en olis ehkä uskonu että ihan NÄIN sekasin. Kela ja työkkäri on aivan sekasin. Ja entistä enemmän, kun aktiivimalli tuli sekottamaan pakkaa.

  VastaaPoista
 57. Joo, ja siis just toi että nykyään ei pääse edes juttelemaan kenellekään kasvokkain työkkärissä.

  VastaaPoista
 58. Kiitos tsempeistä, ja se on just noin. Itsehän oon joutunu maksamaan asumistukia takasin 250 euroa kelan työntekijän virheellisen neuvomisen takia. Valitin asiasta yli vuoden ajan eri paikkoihin mutta se tuli bumerangina takasin kaikkialta. Että voi voi, joudut nyt maksamaan sen takia että kela teki virheen. Ei voi mitään!

  VastaaPoista
 59. Karmeeta! Ja täysin uskottavaa. Tee valitus työkkäriin ja ihan ehdottomasti kantelu oikeusasiamiehelle, sulla on tekstikin jo valmiina. https://www.oikeusasiamies.fi/fi/kantelu-oikeusasiamiehelle

  VastaaPoista
 60. Joo aion ehdottomasti tehdä tästä valituksen korkeammalle taholle!

  VastaaPoista
 61. Nykyinen malli on kamalaa kyykyttämistä ja työttömien ihmisarvon polkemista. Työpaikat ja työntekijät eivät kohtaa, koska niiden välissä ei ole toimivaa tahoa. Ennen oli työnvälitystoimisto. Nykyään on niin sanottu työkkäri, jossa kukaan ei tiedä mitään, eikä kukaan pysty edesauttamaan työpaikan saantia. Tämä on todellinen häpeä Suomelle, joka väittää olevansa hyvinvointivaltio. Ei ole!

  VastaaPoista
 62. "Byrokratian purkutalkoot" sanoi Sipilä tai jotain sinnepäin, jep jep. Byrokratia vaatii enemmä työtä ja stressiä kuin se mikään yrityskokeilu tai muu "aktiivisuus". Ja sitähän ei moni tunnu ymmärtävän, joka on vaikka kuukausipalkalla ja tili tulee tasan nakuttetuna oikeana päivänä, ainakin jos yhtään isompi firma, muuten nousee iso haloo. Mutta kun on jo muutenkin köyhä ja laskee joka pennosta, niin silloin jostain syystä tuntuu olevan oletus että "ei se niin justiinsa" saako rahaa ruokaan ja asumiseen. Ehkä se rahaa on tällä viikolla ehkä kahden viikon pääästä, ehkä kuukauden. Ei ihme että heikkona hetkenä joku ottaa pikavipin ja pian velkakierre valmis. Ja se ahdistus helposti ajaa lääkitsemään itseään vaikka alkoholilla. Ei varmasti helppoa Kelassa, eikä työkkärissä myöskään olla töissä. Joku soittaa ja rupeaa kertomaan omaa tilannettaan. Omissa jutuissaan vaikea perässä pysyä, saati että muiden asioissa vaikka se työnkuva onkin. Monimutkaisia kuvioita. En yhtään ihmettele jos asenne rupea olemaan monella että oikeasti helpompi sitten olla kokopäivätyötön, kuin muka yrittää edes vähän jotain. Itse olen kyllä tehny pitkään osa-aikatyötä, mikä kyllä loppui viime vuonna. Huvittavaa että silloin olisin ollut "aktiviinen", enää en. Kuten Hankamäki todennut, koko yhteiskunta on rakennettu väärin. Joko niitä töitä jaetaan tai sitten osa ihmisistä on työttömiä koska yksinkertaisesti niitä töitä ei ole, ainakaan sellasia mistä maksettaisiin jotain järkevää. Eli työssöolevat saavat olla kiitollisia sittä että osa porukasta on työttöminä, mikä mahdollistaa heidän kokopäivätyöt. Tulee mieleen eräs Irwinin laulu: "Haistakaa pask.........".

  VastaaPoista
 63. Just näin! Ja pitkäaikainen köyhyys ja työttömyys on ihan eri asia kun olla pari kuukautta tai puol vuotta työtön. Kaikesta alkaa olla pulaa, kun ei oo varaa ostaa mitään. Joutuu miettimään, et ostanko tässä kuussa itselleni uudet housut vai kengät, kun kaikki on rikki. Kumpaakin ei ole varaa.

  Jos ei oo koskaan ollu työtön, voi olla vaikeeta asettua toisen kenkiin. Mutta jotenkin nykyään tuntuu, että empatianpuute on valloillaan työttömien kohdalla ja meidät lasketaan automaattisesti luusereiksi. Irwinin laulu soi usein päässä...

  VastaaPoista
 64. Joo.. ite en oo ees jaksanu alottaa tollasta rumbaa. Teen osa-aikatöitä (0-2 vuoroa/viikko), joilla aktiivisuus onneksi just kuittaantuu. Tän lisäksi en oo uskaltanu mitään ns. freelancejuttuja ottaa vastaan. Tarve rahalle on niin älytön, että pienikin satasen potti kuussa olisi tosi tarpeessa, mutta pelko siitä, että lähtee vuokra- ja ruoanmaksurahat pois, on niin lamauttava, että en ota mitään vastaan.

  Krooninen sairaus vie paljon voimia, enkä pysty tekemään sen takia mitään kokoaikaistöitä tai opiskella. En pysty osa-aikatöistä ottamaan kuin tietynlaiset vuorot vastaan, joissa ei ole liikaa fyysistä tekemistä. Tuntuu älyttömältä, etten pysty tekemään itse karsimiani freelancejuttuja tähän päälle vielä oman jaksamisen mukaan, mutta näin toimii yhteiskunta. Tästäkin on pitänyt stressata työkkärin takia, etteivät heitä mua pakolla johonkin kokeiluihin, joita en yksinkertaisesti pysty tehdä. Aina hirveä paniikki, kun sieltä otetaan jollain tavalla yhteyttä.

  "Aktiivisuuspotti" on saanut mut vaan stressaamaan kesää, jolloin osa-aikatöistä ei vuoroja heru. Tää "yrittäjyyspotti" on saanut mut lamautumaan täysin, ja lopettamaan kaiken pienenkin freelancehomman. Sanotaan, ettei pidä jäädä tuleen makaamaan, mutta mulle tuntuu tässä tilanteessa, että se on ainoa vaihtoehto selvitäkseni henkisesti ja fyysisesti päivästä toiseen.

  VastaaPoista
 65. Just tää on se pointti! Just tää! Mulla on sama, että en tiedä miten paljon jaksan tehdä töitä, mutta nyt tää 2vuoroa/ viikko ja sivutoiminen yrittäjyys on ollu hyvä. Mut nyt mua on rankaistu siitä, että teen töitä. Ja samaan syssyyn huudellaan että olkaa aktiivisia tai piiskaa tulee.

  Kiitos sulle kommentista, ja tosi paljon tsemppiä oikeesti. En osaa sanoa muuta lohduttavaa, kun että tiedän miltä toi taistelu tuntuu ja kuinka se lamaannuttaa. Mä toivon et pystyn tällä postauksella saamaan jotain muutosta aikaiseksi.

  Aurinkoista päivää sulle kaikesta huolimatta <3

  VastaaPoista
 66. Itse olen saanut yrityskokeilun ja osa-aikaisen työn toimimaan sillä, että on nimenomaan ollut niitä säästöjä. Ja siitä osa-aikatyöstä/kokeiluyrittäjyydestä on saanut about vuokratulot varmasti (minimi määrä tunteja sovittu osa-alaisuudessa/yrittäjyydessä) Oon myös yhdessä kohtaa asunut porukoilla.

  En tiedä onnistuuko homma oikein muutoin kun niitä päätöksiä saa odottaa 😅 Ja todellakin tulot jäädytetään yrittäjyyskokeilussa mikä on niin beside the point. Tosin sitten kun Kelalla on päätös niin on ollut sut jouhevaa. Ja puhun kelaa kai sit niin ei oo tarvinnut selvitellä jälkikäteen.

  Tosin kerran mun lasku yritykselle ei kelvannut arvioksi tuloista (laskun maksupäivä oli vasta kelan tulojenselvitys deadlinen jälkeen niin eipä sitä muuta voinut vielä lähettää..) muuutta sitten kelan viestipalvelussa viesti missä kerroin saman summan oli oikein virallinen. :D :D Kyllä nauratti.

  VastaaPoista
 67. Hei, täytyy sanoa, että olet kirjoittanut tosi hyvin tästä kammottavasta asiasta. Olen itse käynyt läpi samaa (kylläkin ennen aktiivimallin alkamista). Tein ilmoituksen TE-toimistoon osa-aikayrittäjyydestä ja sanoin hakevani kokopäivätyötä. Osa-aikaisuudeksi ilmoitin 0-5h/viikko. Vastaukseksi tuli, että olen kokoaikayrittäjä, näin lyhykäisyydessään. Kysyin, että oliko virkailija ymmärtänyt väärin tuntimäärän...ei...ainoa seikka mikä päätöksessä painoi, oli se että minulla on y-tunnus. Millään muulla ei ole väliä. Virkailija sanoi, että eivät ole tukemassa yrittäjyyttä tukirahoilla..hmm.. viittaavat lakipykälään, että pitää olla kokopäivätöissä 6kk ja siinä sivussa osa-aikayrittäjänä, tällä voi vain ja ainoastaan todistaa, että yrittäminen on osa-aikasta. Taisivat unohtaa lukea lain muilta osin ja myös nettisivuilla sanotaan "JOS EI MUULLA TAVOIN ASIAA VOIDA OSOITTAA"...niin käytetään 6kk aikaan..

  Valitus lähti valituslautakuntaan ja sitäkin pitää odotella reilun vuoden, että sieltä saa päätöksen.

  Halusin työllistää itseäni ja mielestäni työhaastattelutilanteissa on myös etua, että voi kertoa tehneensä jotain. Mutta ilmeisesti on vain parempi istua kotona tekemättä mitään.

  T. Työkyvyttömyyseläkkeeltä, työkykyiseksi siirtynyt kanssakulkija.

  VastaaPoista
 68. Huhhuh! Siis hitto mitä meininkiä! En oo yhtään yllättyny, mutta silti kauhistelen näitä tapauksia. Mullakin on ollu monta erilaista kamppailua Kelan ja TE-toimiston kanssa, et tää ei oo ainut. Melkeen vois niistäkin tehdä koosteen...

  Musta on myös ihan hullunkurista että on ihan oikeasti helpompaa olla kotona kun yrittää tehdä jotain, jos ei kokopäivätyötä saa. Ja silti tehdään aktiivimalleja, ihan kun se sais ihmiset sohvalta ylös, kun systeemit on näin vaikeita..

  Just toi, että mullekin sanottiin että se y-tunnus olis se, että mut sitten katsotaan yrittäjäksi päätoimisesti. Miten sellasta uskaltaa sitten ottaa, mutta miten muutenkaan toimii yrittäjänä helpoiten? Huoh. Toivottavasti saat myös asiasi kuntoon. Voimia.

  VastaaPoista
 69. "Puhun Kelaa" :D

  Kiitos kommentista. Meitä on tosiaan aika monta jotka tässä samassa byrokratia-suossa tarpoo.

  VastaaPoista
 70. Moi!

  Kaveri oli jakanut tämän sun blogin uusimman kirjoituksen ja vei kyllä mukanaan. Pisti vituttamaan sun puolesta. Ihan perseestä tämä aktiivimallipaska muutenkin on. Olen itse työtön ja yrittänyt ja yrittänyt päästä työkokeiluihin, mutta ei. Ja aktiivimallin takia ei saa enää täyttä määrää rahaa, todella reilua -.- Tsemppiä! Toivottavasti saat valitettua ja vastauksia!

  VastaaPoista
 71. Suomessa yrittäminen käsityöaloilla on kannattavaa vain, jos sen tekee osa-aikaisena päivätyön ohessa. Ja silloinkin kannattavuus riippuu monista seikoista. Suosittelen laittamaan kaiken yritystoiminnan pois niin kauaksi aikaa kun joudut elelemään tuilla, sillä siitä tulee olemaan jatkossakin vain haittaa. Sitten jos päätät ryhtyä yrittäjäksi, laadi liiketoimintasuunnitelmat, rahoituslaskelmat, mieti 10 kertaa ja hae starttirahaa. Tai aloita yrittäminen päivätyön ohessa.

  En voi suositella yrittämistä kenellekään. Itse parhaillani teen muita töitä maksaakseni yritykselle aiheutuneita veronkorotuksia.

  VastaaPoista
 72. Kiitos kommentista, tsempeistä ja samaa sullekin! Mäkin yritin viime syksynä kaks kertaa päästä yrittäjyyskurssille, vasta kolmannella kerralla tärppäs. Kuulemma liian täydet kurssit. Yllättävää!

  VastaaPoista
 73. Ihan samat ajatukset jäi. Olispa ollu tosi kiva, jos ei kokopäivätöitä saa että vois sivutoimisena tienata käsitöillä. Mutta ei niin ei. Ja sitten ihmetellään, miks harmaa talous kukoistaa. Tsemppiä sullekin. En oo uskaltanu täyspäiväiseen yrittäjyyteen, kun riskit on niin isot :(

  VastaaPoista
 74. Ilahduin kun huomasin, että olet saanut äänesi kuuluville! Lukenut kaikki jutut, jotka asiastasi kirjoitettu, Kela piipittää vastaan vaikka toimineet laittomasti.
  Nostan sulle hattua(kattoon asti), että olet ollut aktiivinen oman jaksamisesi äärirajoilla❤️
  Toivottavasti muutos tulee pian. Niinku heti, tyyliin eilen.
  HYVÄ SINÄ👍👍👍👍👍👍

  VastaaPoista
 75. Kiitos <3 <3 Niinpä, ei tässä meinaa jaksaa kaikkea omassa arjessakaan, mutta PAKKO nousta vastarintaan nyt!

  VastaaPoista
 76. Huh! Niin, on hankalaa ryhtyä esim. käsityöyrittäjäksi Suomessa kun hinnat kipuaa niin korkealle :( Siinä on yksi syy miksi harkitsen tarkkaan sitä, että ryhtyy päätoimisesti tekemään käsitöitä.

  VastaaPoista
 77. Huh, nyt huokaisen helpotuksesta. Olen vuosia harrastanut korujen tekoa (erilaisista helmistä erilaisilla tekniikoilla) ja kutomista ja virkkausta. Minulle tarjottiin osa-aikaista yrittäjyyttä myöskin mutta löin hieman faktoja pöytään ja kieltäydyin, onneksi kieltäydyin. Itse olen osatyökyvyttömyyseläkkeellä eli työtunteja olisi 4h/pv. Siinä ajassa ei paljon tehdä koruja ja käsitöitä valmiiksi. Eli sillä ei mitenkään tulisi toimeen. Lisämutkia matkaan tulee jo siitä, että olen kolmatta vuotta sairaslomalla ja sairasloma jatkuu varmaan siihen asti, että pääsen eläkkeelle. Vuosia on vielä paljon jäljellä. Toinen valitus eläkepäätöksestä jo menossa. Kun sairaspäiväraha-aika tulee täyteen 300pv, niin sitten olen taas ammattiliitolla työttömänä työnhakijana, että saan päivärahaa. Hirveetä paperien pyörittelyä on jo nyt ollut. Olen usein miettinyt, että miten maseentuneet jaksaisi tällaista paperisotaa, kun ei meinaa "tervekään" jaksaa.

  VastaaPoista
 78. Joo niinpä, mutta onpa siis tosi harmi että ei kannata myydä käsitöitä sivutoimisenakaan tällä tavalla :( Ei mitään järkeä. Kaikkea hyvää sulle ja kiitos kommentista<3

  VastaaPoista
 79. Turkkila: Luulitko asuvasi markkinatalousmaassa?

  https://www.youtube.com/watch?v=UiN-7XVOo3U

  https://pbs.twimg.com/media/Dbft1wqX0AAgkxp.jpg:large

  VastaaPoista
 80. 😁😁 Kelan puhumisen ja tulkkaaminen pitäisi olla pakollinen aine peruskoulussa.
  Oikeat asiat selvittää miten se kelalle sopii ja oikeat jättää pois.

  Mä en aattele, että siellä on vapaasti ajatteleva ihminen vastassa vaan raksia ruutuun vetävä tyyppi. Ja mun pitää vaan saada se bingo.

  Vähän sama kun, jos hakee korvausta vakuutusyhtiöltä.

  Voin koko päivän selittää miksi mun kela-viestipalveluun laittaman arvion ja lähettämän laskun pitäisi kaikella järjellä olla yhtä päteviä, mutta jos joku virkamies on jotain päättänyt, niin sillä se virkailija menee. Logiikalla ei väliä.

  Mä myös herkästi pahoittelen ja heittäydyn tyhmäksi & pyydän toistamaan ihan kaiken. Ja jos en kapulakielistä selitystä tajuan niin silmät suurina pyydän selventämään kunnes oon täysin varma, että ymmärrän MITEN mun kannattaa tehdä, että saan tuet. En vaan, että MITÄ pitää tehdä. If you catch my drift. 😉

  (Joka on tosi rasittavaa ja herkästi sit jättää hakematta mitään palveluita, jotka ei oo pakko. Tai tuntuu, että palvelun hakemisem stressi syö siitä tulevan hyödyn. 😖 )

  Mutta oon korkeasti koulutettu ja teen viestintään&markkinointiin liittyviä työtehtäviä. Eli mites ne, jotka ei oo ikinä ollut viestinnän luennolla? Mites heidän ja Kelan välinen viestintä?

  VastaaPoista
 81. Niinpä, pitäiskin tehdä joku kela-suomi-kela sanakirja :D

  VastaaPoista
 82. Koko hallintokulttuuri on sairastunut. Elli Aaltonen on täydellinen esimerkki tästä. Ihminen joka kertoo olevansa "alkiolainen keskustalainen ilman jäsenkirjaa". Eli kertoo olevansa köyhien ja vähäosaisten asialla kalliissa jakkupuvussaan. Elli symbolisoi nykyaikaa vaivaavaa tekopyhyyttä ja suoranaista valheellisuutta jota ihmiset harrastavat itseään ja toisiaan kohtaan. Tarina ei tosin kerro että uskooko Elli itse olevansa köyhien ystävä vai onko tämä vain kyyninen maski jonka alla voi hyvin tehdä myyräntyötään kapitalistien ja pankkiirien hyväksi, köyhiä vastaan. Sillä ei ole merkitystä. Ellissä kiteytyy nykyaikainen vastuuttomuus, välinpitämättömyys ja suoranainen inho jota vallanpitäjät/byrokraatit tuntevat kansan vähäosaisimpia ihmisiä kohtaan.

  Kelan ja virkamiesten tulisi olla oman kansansa palvelijoita, ihmisiä jotka pyyteettömästi tekevät epäitsekästä työtään oman kansansa HENKISEN hyvinvoinnin kasvattamiseksi. Jokainen näiden jakkupukurouvien kanssa asioimaan joutunut tietää, miten kaukana todellisuus on tästä. Masentunut mutsikin on saanut reilun annoksen tästä ihastuttavasta hallintokulttuurista joka käsittämättömässä alhaisuudessaan aiheuttaa vain vihaa niille jotka joutuvat "nauttimaan" virkamiesten kanssa asioimisesta.

  On myös syytä ymmärtää terminologian suunnaton merkitys tämän virkamieskoneiston vihamielisyyden mahdollistamiseksi. Kun työkkärin työntekijä kohotetaan "erityisasiantuntijaksi" (käsittääkseni kaikki perustoimistotyöntekijät työkkärissä ovat nykyisin "erityisasiantuntijoita"), on hänen huomattavasti helpompi käsitellä tökerösti ja huonosti ihmisiä jotka ovat hänen "asiakkaitaan". Erityisasiantuntija kokee automaattisesti olevansa tärkeämpi ja arvostetumpi kuin sihteeri (joka olisi paljon kuvaavampi termi työkkärin toimistotyöntekijöille) ja täten hänen on henkisesti helpompi kohdella omaa kansaansa huonosti ja vihamielisesti. Elli Aaltosen kaltaiset ihmiset ovat vastuussa tästä termien vääristämisestä. Kirja 1984 valaisee tätä puolta hallintokulttuurissa erinomaisesti, osoittaa sanojen suunnattoman merkityksen. Sihteerin on paljon hankalampi kohdella alentavasti toista ihmistä kuin "erityisasiantuntijan", koska sihteeriys ei kohoto ihmistä muiden yläpuolelle. Erityisasiantuntijuus sen sijaan kohottaa ihmisen, hänen omassa mielessään, kauas muiden (varsinkin työttömien) yläpuolelle. Tämä selittää paljon siitä, miksi työkkärin ja kelan jakkupukurouvat käyttäytyvät niin ala-arvoisesti ihmisiä kohtaan. Psykologia on ilmiön taustalla.

  Kapitalismi, egoistinen ja materialistinen kulttuuri höystettynä tavanomaisten ihmisten yksinkertaisuudella (kollektiivisen tilanteen arviointi on harvan yksilön etuoikeus, koska suurin osa ei kykene hahmottamaan todellisuutta kuin omien kokemustensa kautta henkisen kehittymättömyytensä vuoksi. Tämä on ennen kaikkea oman lapsellisen kulttuurimme ansiota joka ei kasvata ihmistä henkisesti mitenkään vaan pyrkii tekemään jokaisesta kansalaisesta aivottoman, tottelevan lampaan) on se yhdistelmä joka on meidät tähän ajanut. Toisen maailmansodan voittaneet arvot ovat paljastuneet kaikessa rumuudessaan. Ihmisissä asuva ahneus ja typeryys, joita oma aikamme ei edes pyri poistamaan vaan päinvastoin tukemaan niiden kehittymistä, ovat ne joita meidän on kiittäminen nykytilanteesta.

  VastaaPoista
 83. Kiitos kommentista!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ompeluohje: Näin teet solmupannan

Köyhä ei kaipaa neuvojasi - lopetetaan richspleinaaminen

Lapsen aistiyliherkkyys - miten se näkyy arjessamme?