Sivutoiminen yrittäjyys työttömänä - systeemi täynnä sudenkuoppia

Olen nyt odottanut 18 päivää sitä, että työkkäri hyväksyisi suunnitelmani kokeilla sivutoimista yrittäjyyttä neljän kuukauden ajan. Jännitystä on ilmassa, koska vuokrani on myöhässä jo kolmisen viikkoa, enkä voi sitä maksaa ennen kuin saan työttömyyskorvauksen. Käytännössä heidän puolelta kai riittäisi kun painaisivat jotain "hyväksy" nappulaa, mutta kun hakemuksia on jonoksi asti, ei kukaan ehdi tekemään sitä.

Soitin työkkäriin ja kyselin, että mikä kestää ja milloin he käsittelevät hakemukseni. Sieltä vastattiin kysymykseeni, että Helsingin alueella käsittelyajat tällaisille asioille on 22 päivää. Eikä niitä voi nopeuttaa, koska hakemuksia on liikaa. Tyly työkkärintäti ei kyennyt sanomaan muuta, kuin että odota vaan niin kyllä se päätös sieltä tulee, 22 päivän sisällä - tai sitten joskus myöhemmin. Käsittämätöntä, että työkkäri ja Kela voi määrätä asiakkaan tekemään kaikenlaista ja antaa siihen 2-7 päivää aikaa, kun taas he voivat venyttää käsittelyaikoja vaikka kuukausia.

Kauppalehti uutisoi juuri siitä kuinka tämän uuden neljän kuukauden kokeilun piti estää se, ettei tukien maksuihin tule katkoja. Mutta miten kävikää käytännössä? Olen odottanut päätöstä jo 18 päivää, ilman rahaa. Enhän minä pysty keskittymään yritykseni asioihin ja sen käynnistämiseen, kun joudun stressaamaan raha-asioita.

Yrittäjyyden kokeilu törmäsi käytäntöön - "Tuen ei pitäisi katketa, mutta käytännössä näin on käynyt"


- Kauppalehti

Samaan syssyyn eilen sattui soittamaan Kelan työntekijä joka kertoi että toimeentulotukeni on nyt katkaistu toistaiseksi, koska olen "yrittäjä" ja työkkärin tulotkaan eivät olet varmoja tällä hetkellä. Vaikka olen sanonutkin, että olen sivutoiminen yrittäjä, ja olen vielä työkkärin listoilla. Mutta silti, minun pitää laittaa sinne uutta hakemusta tulemaan, missä on tarkat tiedot tuloistani. Mutta enhän minä niitä tiedä, kun ei työkkärikään tiedä! Hitto, mikä sotku. Ja kaiken tämän aikaa olen sitten ilman rahaa, ellen satu myymään korujani.

En ole ehtinyt panostaa tarpeeksi korumyyntiin, koska olen selvitellyt Kelan ja työkkärin asioita. Olen ehtinyt tekemään jonkun verran korviksia myyntiin, mutta en ole ehtinyt panostaa esimerkiksi markkinointiin. Haluaisin myös tehdä muitakin tuotteita myyntiin. Lisäksi minun pitäisi tämän päälle pystyä ottamaan vastaan kokopäivätyötä. Ihan järjetöntä.
Eikö tämän neljän kuukauden kokeilu pitäisi saada tehdä rauhassa, jotta voisi oikeasti keskittyä yrittäjyyteen, eikä työnhakuun ja byrokratiaan? Eikö yrittäjyyden kokeileminen pitäisi riittää aktiivisuudeksi?

Minulla ei ole mitään hajua, milloin saan työttömyyskorvausta seuraavan kerran, enkä tiedä minkälaiset tuloni ovat ensi kuussa, tai milloin saan tämän kuun vuokran maksettua. Joudun odottamaan yrittäjyyden selvityspyynnön hyväksymistä, ja nyt vielä lisäksi osa-aikaisen työni palkkakuittia. Kannattipa lähteä tähän mukaan. Olen ajoittain ollut tästä asiasta niin stressaantunut, etten ole saanut unta.

Näköjään kannattaa olla täysin työtön, tai sitten kokeilla sivutoimista yrittäjyyttä kokopäivätyön ohella. En nimittäin voi suositella tällaista kaaosta ja epävarmuutta kenellekään. Toisaalta, vuosia työkkärin ja kelan listoilla ajoittain roikkuneena - tämä sekoilu ei tule millään tapaa yllätyksenä. Näillä laitoksilla kun on enemmän sääntö kuin poikkeus, että kukaan ei tiedä mitään ja päätöksissä kestää.

 

Kannattaa lukea myös aiheeseen liittyen Kauppalehden haastattelu Jessicasta, joka perusti yrityksen työttömänä ollessaan, ja mitkä sudenkuopat hän löysi systeemistä.

 Lue muita aiheeseen liittyviä postauksia:

http://masentunutmutsi.fi/sain-toita/

http://masentunutmutsi.fi/jannitysta-ilmassa-minusta-tulee-sivutoiminen-yrittaja/

 

Kommentit

 1. Minä kirjoitin haastattelun innoittamana myös hiukan laajemmin kokemuksistani Liljan blogiin, www.liljagraphics.fi/blogi

  On kyllä hyvältä idealta onnistuttu byrokratialla viemään pohja aivan täysin, ja ajaa motivoituneet uudet yrittäjät täysin käsittämättömään tilanteeseen, jossa oman työllistyminen omalla yritystoiminnalla tehdään mahdollisimman hankalaksi ja epäkiinnostavaksi. Tuntien tujottaminen pois, samat säännöt kuin osa-aikaista palkkatyötä tekeville ja koeajan jatkaminen ainakin kahdella kuukaudella saisi jo merkittäviä muutoksia aikaiseksi. Minusta Kela toimii tuossa väärin, että katkaisee työttömyysturvan selvityksen ajaksi, eikös muutoksen pitänyt nimenomaan estää tämä tuilta putoaminen heti alussa? Minultakin kyseltiin tunteja, vaikka kyseinen selvitys olisi uuden lain mukaan pitänyt tehdä vasta toukokuussa.

  Kiitos maininnasta, sulla on hyvä blogi ja hyvä asenne elämään. ❤️

  VastaaPoista
 2. Kiitos <3 Musta oli lohduttavaa lukea sun haastattelu, että on muitakin samassa tilanteessa. Tykkään noista sun grafiikoista, ne on ihania!

  Nimenomaan, eikö sen pitänykin mennä niin ettei tuet mee poikki :( Ja täällä sitä ollaan rahatta, eikä kukaan osaa sanoa kuinka kauan. Ihan uskomatonta pompottelua. Ja myös se, että pitäis hakea ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä, miten siinä ohella muka ehtii tutustua yrittäjyyteen ja vetää omaa yritystä eteenpäin? Ei mitään järkeä. Mietinkin että on hyvä kirjottaa näistä blogiin, sitten voi vaikka tehdä jonkun yhteenvedon minkä lähettää päättäjille, parannusehdotuksia ja rakentavaa kritiikkiä...

  VastaaPoista
 3. Niin ja vielä, piti sanoa että loistava kirjotus sulla aiheesta myös blogissa. Musta on tosi hyvä että yrittäjyyttä tuetaan, mutta kyllä tässä systeemissä on aika monta ja isoa sudenkuoppaa! Ihan älytöntä että sut määrättiin sinne työkokeiluun mistä ei ollu mitään hyötyä, kun olisit voinu käyttää sen ajan omaan yritykseen. Musta yrittäjyyttä pitäis tukea paljon enemmän ja laajemminkin, jotta ei olis riskiä että putoaa täysin tyhjän päälle. Uskon että useampi uskaltais kokeilla yrittäjyyttä jos sitä tuettais vähän paremmin.

  VastaaPoista
 4. Voi kiitos, ihana kuulla! <3

  Mulla tuli kans ensin lausunto, että työttömyys on päättynyt koska yritys. Otin aika äkäsesti omaan te-toimiston virkailijaan yhteyttä ja kysyin, että mikähän se tämä homma on, kun justiinsa puhuttiin että näin EI käy. Onneksi asia selvisi nopeasti -silloin ei vielä ollut ruuhkaa, olin varmasti ihan ensimmäisiä tälle kokeiluajalle lähteneitä.

  Mä aloin miettiä, että eiköä tähän tosiaan ole kiinnitetty huomiota, miten eriarvoisessa asemassa sivutoiminen yrittäjä ja osa-aikainen työntekijä ovat työttömyysturvan suhteen. Vai onko huomattu, mutta ei ole kiinnostanut. Yrittäjät jää muutenkin kaiken sosiaaliturvan ulkopuolelle. Elää vissiin sitkeässä kuva, että kaikki yrittäjät ovat mersuilla ajalevia pukumiehiä taskut täynnä seteleitä, vaikka todellisuus on aivan toinen. :/

  VastaaPoista
 5. Joo! Siis huvittavintahan tässä on, että kirjoitin heti silloin ensimmäisellä viikolla palautteen te-toimistoon mun harhaanjohtamisesta ja ohjaamisesta täysin väärään suuntaan, ja vaikka mun oma työntekijä laittoi sen esimiestasolle eteenpäin, niin eipä ole kukaan vaivautunut vastaamaan. Tuli kyllä olo, että olen ollut vain numero tilastoissa, eikä minun oikeasta työllistymisestä ole niin väliä, kunhan johonkin saadaan pukattua.

  Yrittäjyyttä pitää kyllä ehdottomasti tukea. Se on ihan samanarvoinen tapa tehdä työtä, kuin palkkatyö, ja avaisi monelle oven työelämään. Yrittäjyydestä on sellainen kuva, että se vaatii suunnilleen ydinfyysikon tietotaitoa, mutta lopulta nämä asiat oppii aika nopeasti ja suurin osa meistähän on ihan tavallisia ihmisiä -opiskelijoita, äitejä, isiä, entisiä duunareita, kenen tahansa naapureita. Tasa-arvoisuutta nyt vain peliin yrittäjien ja palkansaajien välille, niin saisi yrittäjyydestä haaveilevat edes tilaisuuden. :)

  VastaaPoista
 6. Joo siis just toi kans, että kunhan vaan tilastot saadaan siistiksi, niin päättävät pukumiehet voi taputella toisiaan saunassa taas selkään että hyvin tehty. Ihan sama mitä sille "tilastolle" kävi loppujen lopuksi. Musta on tosi väärin, että yrittäjät jää kaiken sosiaaliturvan ulkopuolelle. Varsinkin pienyrittäjyyttä pitäis tukea, se vois olla todella monelle tapa tienata oma elanto mutta on pelko siitä että jää täysin tyhjän päälle. Ei hirveesti innosta, varsinkin jos on vielä lapsetkin elätettävä!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ompeluohje: Näin teet solmupannan

Köyhä ei kaipaa neuvojasi - lopetetaan richspleinaaminen

Lapsen aistiyliherkkyys - miten se näkyy arjessamme?